Ceremonii la început de an universitar

Mediul academic a marcat, prin ample festivități, începutul unui nou an universitar. Studenții, aflați la început de drum, au fost binecuvântați de ierarhi, care le-au oferit îndemnuri și sfaturi părintești, precum și urările de succes în noul an de studiu.

Noul an universitar s-a deschis la Sibiu printr-o festivitate comună a celor cinci universități din oraș, organizată luni seara, în curtea Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga”, informează „Ziarul Lumina”.

Sute de studenți de la toate facultățile acestor universități s-au reîntâlnit cu profesorii la începutul unui nou an universitar, iar cei care sunt în primul an de studiu au avut ocazia să-și cunoască mentorii și colegii. La ceremonia de la Sibiu au participat rectorii, decanii, profesorii și studenții de la Universitatea „Lucian Blaga”, de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, de la Universitatea Româno-Germană, de la Universitatea „Alma Mater” și de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”. Fanfara academiei militare a deschis ceremonia cu intonarea imnului național, iar mai apoi toți cei cinci rectori au transmis mesaje de bun-venit și au subliniat rolul educativ și formator al mediului academic. De altfel, festivitatea comună a celor cinci universități sibiene a demonstrat că acest mediu universitar este unitar în ceea ce privește vocația formativă și obiectivele impuse facultăților. Importanța universităților sibiene în comunitate a fost demonstrat și prin prezența autorităților județene, amintind aici pe prefectul Ovidiu Sitterli și pe președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea.

Peste 700 de studenți teologi

Studenții teologi de la Sibiu au marcat începerea anului universitar marți, 1 octombrie, prin participarea la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți în Catedrala mitropolitană. La Sfânta Liturghie au participat Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, rectorul Universității „Lucian Blaga”, prof. dr. ing. Ioan Bondrea, cadre didactice, părinți și credincioși. Soborul slujitor a fost format din profesorii Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” și condus de pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, decanul instituției academice.

În cuvântul de bun-venit, IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe studenții teologi să urmeze modelele de slujire misionară și de pregătire teologică pe care le oferă vechea academie șaguniană. Cei peste 500 de studenți de la ciclul de licență, a spus ierarhul, alături de cei peste 200 de masteranzi și cei 56 de doctoranzi, trebuie să fie modele de cultivare a virtuților, de studiu și de comportament.

„Evanghelia care s-a citit astăzi ne spune că nu este învățăcel mai mare decât învățătorul său. Dumneavoastră veniți aici să vă pregătiți ținând cont de faptul că părinții profesori și toate cadrele didactice vi se oferă din tot sufletul nu doar prin învățătura lor și prin titlurile pe care le-au obținut prin activitatea științifică, ci mai ales prin exemplul lor, prin dăruirea lor, prin faptul că sunt majoritatea preoți și împlinesc ei, prin slujirea la altar, ceea ce vă oferă frățiilor voastre. Profesorii vă oferă un model de slujire, un model pe care să-l urmați în activitatea dumneavoastră”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Apoi, rectorul Ioan Bondrea s-a adresat cadrelor didactice și studenților pentru a le ura mult succes în noul an universitar și pentru a sublinia rolul important al Facultății de Teologie în mediul universitar sibian.

„Față de alți studenți, ați ales cu sufletul când ați venit la Facultatea de Teologie. Suntem mândri că universitatea noastră are și Facultatea de Teologie, o instituție care a slujit de-a lungul veacurilor locuitorii cetății Sibiu. Ați ales o facultate excepțională și un oraș frumos, în care anii de studenție vor fi cei mai aleși din viața dumneavoastră”, a spus rectorul Ioan Bondrea.

Ceremonia a continuat cu slujba de Te Deum oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu și soborul slujitor, iar mai apoi studenții au mers în sălile de curs pentru a primi îndrumări de la cadrele didactice privind structura anului universitar, disciplinele studiate, pregătirea academică și liturgică.

Deschidere festivă la Cluj-Napoca

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au început luni, 30 septembrie, anul academic în mod festiv. Tinerii împreună cu profesorii au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Ierarhul i-a binecuvântat pe profesorii și studenții Facultății de Teologie și l-a rugat pe Bunul Dumnezeu să le dea putere de muncă și înțelepciune în noul an universitar. Apoi, în Sala „Nicolae Ivan” a avut loc o prelegere inaugurală, cu tema „Secularizarea și raționalismul teologic”, susținută de pr. lect. dr. Grigore-Dinu Moș.

Prelegerea a fost urmată de o slujbă de Te-Deum oficiată în Catedrala mitropolitană de PS Vasile Someșanul. Au participat profesorii și studenții Facultății de Teologie, alături de părinți, cadre didactice, decani ai altor facultăți din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, precum și oficialități județene și locale. Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Vasile Stanciu a vorbit, la finalul slujbei de Te-Deum, despre bucuria redeschiderii porților instituției academice și i-a îndemnat pe studenți, să muncească cu spor și devotament în acest nou an universitar și să conlucreze cu profesorii lor în clădirea viitorului.

„Mă adresez, în primul rând, celor din anul I, cărora le spun: „Bine ați venit la Facultatea de Teologie Ortodoxă și bine ați venit la Universitatea din Cluj-Napoca!”. Un al doilea gând pe care vreau să vi-l pun la suflet este cel legat de relațiile pe care un student le are cu alți student. Acestea, cel puțin în Teologie, ar trebui să dobândească o dimensiune calitativă superioară, pentru că de felul în care suntem animați de același ideal și urmărim, de fapt, același interes sfânt depinde succesul nostru în viață. Și al treilea gând pe care doresc să vi-l pun la suflet este legat de relația voastră cu profesorii. Așteptați de la profesori mult, așteptați să vă răspundă la toate întrebările, la care voi nu ați reușit să vă dați încă răspunsuri, așteptați poate să vi-L descopere pe Dumnezeu, pe care încă nu L-ați găsit. Așteptați să vă descopere frumusețea Teologiei”, a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Pr. prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, i-a îndemnat pe studenți să aibă mai multă disponibilitate în curățirea inimii și în aflarea adevărului de credință.

„Să-i facem loc Cuvântului Adevărului în inima noastră pentru că degeaba îl surprindem în registrul rațiunii noastre, doar acolo. Cuvântul, ca să aibă forță, să se așeze în inima noastră. Să avem, în anul acesta universitar, mai multă disponibilitate pentru a ne curăți inimile noastre în vederea ajungerii la acest mod de întrupare a Cuvântului Adevărului”.

La final, PS Episcop Vasile Someșanul le-a împărtășit celor prezenți la momentul festiv binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul i-a îndemnat pe studenți și profesori la o trăire profundă duhovnicească și la iubirea aproapelui.

„Anul acesta academic începe într-un timp liturgic deosebit, prin această enunțare la Sfânta Liturghie, în duminica trecută, a principiului central al mesajului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care este Iubire. El ne învață să-l iubim pe Dumnezeu din tot sufletul nostru, din tot cugetul nostru, din toată virtutea noastră, din toată ființa noastră, iar pe aproapele nostru ca pe noi înșine.

Să dea Bunul Dumnezeu ca în acest an academic și în toată viața noastră să ne străduim să împlinim acest principiu central al Evangheliei Mântuitorului și, în felul acesta, în mod sigur vom face față provocărilor, nu ușoare, prin care ne este dat să trecem în aceste timpuri pe care le trăim. Vă doresc tuturor să aveți parte de sănătate, de bucurie și de noi și importante realizări și împliniri în viața frățiilor voastre”, a spus PS Vasile Someșanul.

După slujba de Te-Deum, studenții s-au întâlnit cu tutorii de an, apoi au luat parte la deschiderea oficială a noului an universitar în Aula Magna a Universității. În anul universitar 2013-2014 studiază la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca un număr de 500 de studenți la cele patru specializări: Pastorală, Didactică, Artă Sacră și Asistență Socială.

Slujbă de Te-Deum la Alba Iulia

În Catedrala Încoronării din Alba Iulia a avut loc luni, 30 septembrie, slujba de Te-Deum, săvârșită cu ocazia începutului noului an universitar al studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Ceremonia a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți – cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Ierarhul a rostit, apoi, un cuvânt de învățătură, oferind tinerilor studenți teologi exemplul părintelui Dumitru Stăniloae și câteva sfaturi duhovnicești legate de felul în care se pot împleti viața spirituală cu înțelepciunea dobândită prin studiu. La acest eveniment al mediului universitar albaiulian au luat parte dascăli ai Facultății de Teologie, studenți ai diferiților ani de studii, părinți și rude ai acestora, reprezentanți ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și invitați.

În prezent, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia studiază 385 de studenți și masteranzi, programa de studii universitare însumând trei nivele: Licență, Masterat și Școală Doctorală. Activitatea desfășurată până acum a făcut ca ascensiunea procesului didactic-academic-teologic albaiulian să se distingă în mediul universității albaiuliene, fapt care i-a consolidat și sporit prestigiul în cadrul învățământului teologic universitar românesc.

Festivitate la Baia Mare

Cu ocazia începerii noului an universitar, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te-Deum în Catedrala episcopală, la care au participat preoții profesori și studenții teologi. Apoi, ierarhul a participat la deschiderea festivă a anului universitar la Centrul Universitar Nord.

Comentarii Facebook


Știri recente