Cerc pastoral în Nimigea de Sus

În duminica a 5-a după Paști în Parohia Nimigea de Sus din Protopopiatul Năsăud a avut loc o activitate duhovnicească marcată de întrunirea cercului pastoral-misionar „Mocod”. Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 17:00 în biserica cu hramul „Sf. Ier. Nicolae” a Parohiei Nimigea de Sus, potrivit Radio Renașterea. Au participat 13 preoți slujitori care au săvârșit slujba Vecerniei alături de preotul paroh Alexandru Ciui și de credincioșii parohieni. În cadrul întâlnirii duhovnicești părintele Carafa Alin de la Parohia Mogoșeni a rostit și un cuvânt de învățătură. Plecând de la exemplul femeii Samarinence care L-a propovăduit pe Hristos în cetatea sa, părintele i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la mărturisirea dreptei credințe în familia și în comunitatea fiecăruia pentru a-i aduce pe aceștia la Hristos, Cel care le va împărtăși „apa cea vie” spre dobândirea vieții veșnice.

Prezența unui sobor de preoți, mulțimea numărului de credincioși prezenți, rugăciunea în comun, cuvântul de învățătură și nu în ultimul rând întâlnirea în numele lui Hristos au creat atmosfera duhovnicească a unei zile de mare sărbătoare pentru credincioșii nimigeni. De asemenea posibilitatea dialogului dintre preoți și credincioși din finalul întâlnirii a oferit acestora prilejul de a primi răspuns la diverse întrebări care îl frământă pe orice credincios ortodox al zilelor noastre trăitor într-o comunitate agresată de prozelitismul sectar neoprotestant.

Seara duvonicească de la Nimigea de Sus continuă activitatea misionară a cercului preoțesc „Mocod”, aceasta fiind cea de-a treia întâlnire din acest an prin care este propovăduit Hristos în parohiile aparținătoare. Cercul pastoral este format din preoții slujitori în parohiile arondate comunelor Nimigea, Zagra și Chiuza și se întrunește în fiecare lună, de activitatea misionară fiind responsabil părintele Dan Vasile de la Mocod.

Comunitatea ortodoxă din Nimigea de Sus a fost până în anul 1985 atât parohie de sine stătătoare dar și filie a Parohiei Nimigea de Jos. Este cunoscută existența în sat a unei biserici din lemn ce data din secolul al XVII-lea, deși este menționată documentar doar din anul 1760. Biserica veche din lemn nu se mai păstrează astăzi. Pe locul ei a fost ridicată în anul 1940 biserica din zid ce poartă hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” care slujește și astăzi ca biserică parohială.

Biserica actuală a fost sfințită în anul 1971 de Î.P.S. Teofil Herineanu. După zeci de ani în care biserica a fost doar zugrăvită la interior, între anii 1991-1996 pereții interiori au fost împodobiți cu pictură executată în tehnica „tempera”. În urma lucrărilor de pictare biserica a fost resfințită în 28 septembrie 1997 de Î.P.S. Irineu Bistrițeanul însoțit de P.S. Abel din Polonia. În prezent biserica este supusă unor lucrări de restaurare la exterior.

Comentarii Facebook


Știri recente