Centrul de zi pentru copii Sfântul Cuvios Antonie cel Mare din Galați

Centrul de zi pentru copii „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” este destinat copiilor proveniți din familii nevoiașe și își desfășoară activitatea în cadrul parohiei puse sub ocrotirea „părintelui monahilor”, în Galați. 50 de copii din cartierele mărginașe ale orașului, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, beneficiază de masă caldă, asistență socială și educație, informează „Ziarul Lumina”.

Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Galați a pus bazele infrastructurii centrului în anul 2005, iar inaugurarea s-a făcut la 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfințire fiind săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Copiii care beneficiază de serviciile oferite de centrul de zi sunt selectați în urma unor anchete sociale și primesc o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească și sprijin în efectuarea temelor primite la școală. Asistentul social se ocupă de dosarele de anchetă socială, merge pe teren, selectează beneficiari, întocmește dosarele și ține legătura cu Primăria municipiului Galați, partener care finanțează proiectul în procent de 80%. Activitatea se desfășoară în cadrul a două grupe, dimineața și după-amiaza. Cei 50 de copii școlari din ciclul gimnazial sunt împărțiți în două schimburi: cei care studiază după-amiaza vin la centru începând cu ora 9, își fac temele și li se servește masa înainte de a pleca la școală, la 11:30, iar cei care studiază dimineața vin la centru la ora 12, servesc masa, după care își fac temele.

Parohia suportă o parte din cheltuielile centrului, clădirea fiind construită în întregime din fonduri proprii. Asociația a înființat apoi acest centru pentru copii, iar 20% din fondurile necesare sunt puse la dispoziție de către parohie. Spre exemplu, în primele două luni din acest an, parohia a suportat toate cheltuielile centrului de zi, întrucât administrația locală a municipiului s-a schimbat, iar aprobarea bugetului pe 2013 a tergiversat câteva luni. De asemenea, parohia acoperă cheltuielile de întreținere a clădirii, necesară de-a lungul anilor.

„Familiile nu își permit acasă nici mâncarea, nici serviciile pe care copiii le primesc”

Părintele Cătălin Sava, coordonatorul Centrului de zi pentru copii „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Galați, ne-a vorbit despre activitatea asociației: „Colaborăm cu școlile din parohie, avem o bună colaborare cu profesorii de religie. În Duminica Ortodoxiei, copiii au venit la noi la biserică și au adus icoane pictate de ei. De Crăciun, de 8 martie, la sfârșitul anului școlar organizăm serbări la care participă nu doar copiii de care ne îngrijim în centru, ci și alți colegi de-ai lor de la școală. Părinții, bunicii și tutorii sunt foarte mulțumiți de activitățile pe care copiii le desfășoară în acest centru. Foarte multe dintre familiile care își trimit copiii la noi nu își permit acasă nici mâncarea, nici serviciile pe care le primesc aici”. În ceea ce privește situația școlară a copiilor din centru, se observă o evoluție: „Noi îi urmărim la școală, la începutul anului comunicăm cu cadrele didactice și vedem, pe parcurs, cum se descurcă. Vorbim despre copii aflați în prag de corigență care acum au ajuns la un nivel mediu. Profesorii vin către noi, ne sprijină și s-au oferit chiar să ofere meditații aici, la centru. Oricât ne-am strădui, avem nevoie și de sprijinul familiei. Au fost și părinți care ne-au sprijinit, convingându-și copiii să vină la noi, dar au fost și cazuri care au refuzat”, adaugă părintele coordonator.

Centrul de zi desfășoară o bună colaborare cu Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din Galați: „Este vorba despre copii imigranți, de la centrul pentru refugiați, al căror număr fluctuează, de obicei, în funcție de cum sunt primiți de statul român, în general între 5 și 10 copii. Aceștia vin la noi la centru, servesc masa și încercăm să le oferim ceea ce putem, rechizite sau alimente”.

„Buni fii ai Bisericii și buni cetățeni ai societății românești”

Parohia „Sfântul Antonie” din Galați investește afectiv și material în acești tineri care, nu peste mult timp, vor deveni membri activi ai comunității deopotrivă sociale și eclesiale. „Absolvenții” acestui centru, cei care au trecut pragul clasei a VIII-a, au ajuns la licee bune din oraș și rămân în legătură cu cei care i-au ajutat. „Având acest centru de zi pentru copii defavorizați, aduși în urma unor anchete sociale, lucrăm pentru ei, purtându-le de grijă, asigurându-le cele necesare și întreținându-i duhovnicește. Îi spovedim, îi împărtășim, le oferim asistență religioasă imediată. Doi copii din centru au ajuns la licee bune din Galați, Liceul Economic și Liceul «Mihail Kogălniceanu», și ne bucurăm că au rezultate bune acolo, ceea ce ne demonstrează că efortul nostru nu a fost în zadar. Urmărim acești copii, cu purtare de grijă, ca pe viitor, cu ceea ce le putem asigura, ținând cont că sunt din familii defavorizate, să-i ajutăm să ajungă cât mai sus în societatea românească. Sunt copii buni, dar și copii cu rezultate mai slabe la învățătură. Avem o mare satisfacție cu unul dintre copii, repetent doi ani de zile, care datorită eforturilor instructorului de educație, a ajuns să treacă de bariera materiilor matematică, fizică și chimie și acum, după trei ani de repetare a clasei a VIII-a, este la liceu. Bucuria noastră s-a adăugat bucuriei lui, întrucât după ce a trecut peste această frustrare de a nu putea absolvi clasa a VIII-a, a avut o reacție firească de bucurie a unui copil care a trăit prima mare realizare a vieții lui. Aceste lucruri ne mobilizează și mai mult să purtăm de grijă mai atent. Este delicat, cu resursele noastre modeste, dar slavă lui Dumnezeu că avem parteneriatul cu Consiliul Local Galați, care ne asigură finanțare în mare parte, restul fiind contribuția noastră. Bucuria noastră este mare și știm, cu siguranță, că având 50 de copii pe care îi îngrijim timp de aproape 5 ani, ne lăsăm amprenta asupra lor, ca ei pe viitor să fie buni fii ai Bisericii și buni cetățeni ai societății românești”, ne-a declarat părintele Vasile Poalelungi, parohul Bisericii „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Galați.

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…