Centrele Roua și Studenți pentru viață București: Bilanț și calendar de activități pentru Anul Național al Copilului

Acțiunile de sprijin pentru femei însărcinate și copii continuă în Capitală. Centrele Roua și Asociația Studenți pentru viață – București și-au stabilit calendarul de acțiuni pentru noul an, care a fost desemnat de Parlament drept Anul Național al Copilului.

„Încheiem anul 2024, care este și al șaptelea an de activitate al Centrelor Roua, cu multă bucurie și recunoștință: am fost alături de aproximativ 600 de femei însărcinate și mame în situații dificile, dintre care aproximativ 125 în situații de criză, pe care le-am sprijinit săptămânal”, a explicat Alexandra Nadane, Directorul Executiv al Centrelor Roua, pentru Trinitas TV.

„E o muncă dificilă a colegilor mei pentru care sunt foarte recunoscătoare. Sunt câteva mii de ore de terapie și mai multe resurse au fost angrenate în acest proces. Suntem recunoscători tuturor celor care ne-au sprijinit, pentru că este o organizație non-guvernamentală, care își desfășoară activitatea doar cu sprijinul oamenilor, al acelor din jur.”

„Dovada unei societăți civilizate este să sprijine toți membrii ei, mai ales în situații de vulnerabilitate”, subliniază Alexandra Nadane.

2025: Mai multe femei sprijinite și mentorat gratuit pentru organizații

Centrele Roua din Capitală sunt înfiițate de Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și familiei. În imagine, Alexandra Nadane, director executiv, la o ediție anterioară a Conferinței Naționale organizate anual de asociație. Foto: Cătălin Apostol

„În anul 2025 vom continua această tendință de creștere pe care o avem în prezent, de dezvoltare, prin a ajunge la un număr mai mare de femei însărcinate și mame care au nevoie de ajutor. Cred că e foarte important să existe cât mai multe centre în România.”

„Noi avem un program pe care îl desfășurăm an de an, un program gratuit de șase luni de mentorat pentru cei care vor să deschidă centre în comunitățile lor. Sperăm la un moment dat să existe câte un centru în fiecare județ din România, astfel încât femeile să poată primi ajutor specializat”, a amintit directoarea Centrelor ROUA.

2025 – Anul Național al Copilului

„Este o veste foarte bună că anul 2025 a fost declarat de statul român drept Anul Național al Copilului. Este o șansă de a ne preocupa de copii nu doar în perioada copilăriei sau adolescenței, ci și din perioada în care ei sunt în pântecele mamei. Știm cu toții că viața unui om începe din momentul concepției, atunci când el începe să se dezvolte, atunci când se dezvoltă și sufletește, și emoțional”, a mai afirmat Alexandra Nadane.

„Anul acesta este și o oportunitate de a vorbi despre familie în integralitate. E despre contribuția ei la binele copilului, pentru că putem să vorbim de prezența bunicilor, cât de importanți sunt ei, despre prezența fraților mai mari, despre sprijinul celor din jur – acest proverb foarte cunoscut că e nevoie de un sat să crești un copil.”

Proiectele de educare pro-viață continuă în mediul studențesc

Și pentru Asociația Studenți pentru Viață anul 2024 a fost bogat în evenimente și programe de formare. Evenimentul central la București a fost Marșul pentru viață 2024, organizat la sfârșitul lunii martie de diverse asociații locale în numeroase orașe din țară.

Teodora Diana Paul, președinte Studenți pentru viață București. Foto: Trinitas TV (captură ecran)

„Anul 2023-2024 pot să zic că a fost cel mai productiv probabil de la Studenți pentru Viață. În primul rând s-a datorat unui plan și apoi oamenilor cu care să concretizăm acel plan. Am reușit să ne extindem foarte mult activitățile”, a explicat Teodora Diana Paul, Președinta Studenți pentru viață București.

„În noiembrie-decembrie ne focalizăm pe proiectul Sărbători pentru toți, în cadrul căruia ducem vestea bună prin colinde celor care au cea mai mare nevoie de ele, adică pacienților din spitale, copilașilor din centrele de plasament și mai mergem și în biserici, ca să strângem fonduri pentru a oferi daruri copiilor care, din cauza lipsei unui părinte sau a unui cămin cald, sau din cauza unei situații financiare precare, nu pot să se bucure de Crăciun la fel de mult ca alți copii.”

„Și în perioada februarie-martie am atins un apogeu din punct de vedere al calității și cantității activităților”, a mai spus Teodora Diana Paul.

Numărul târgurilor caritabile din această perioadă s-a dublat, au fost organizate primul Quiz Pro-Viață, în colaborare cu Trinitas TV, și prima formare pro-viață pentru studenții teologi și o nouă proiecție de film pro-viață în cadrul facultății.

Aproximativ 3.000 de persoane au participat sâmbătă, 30 martie 2024, la a 14-a ediție a Marșului pentru viață de la București, organizată de Studenți pentru viață București. Foto: Studenți pentru viață București / Marin Yan

„Pentru viitor ne propunem să continuăm toate aceste proiecte minunate, pe care am reușit să le extindem, să le construim pe unele de la zero”, a mai spus reprezentanta studenților pro-viață din Capitală.

„Dorim foarte mult să ajungem cu activități, în special proiecții de film, în diferite facultăți. În noiembrie 2024 a fost o premieră, pentru că am reușit să ajungem în Facultatea de Medicină cu o proiecție de film și credem că e foarte important să ajungem local, ca studenții să poată să audă despre ideile pro viață.”


Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, care a înființat Centrele Roua, activează de șapte ani în Capitală, iar Asociația Studenți pentru viață București împlinește anul acesta 11 ani de existență.

Foto credit: Facebook / Centrele Roua


Știri recente