Centenarul sfințirii Bisericii „Sfântul Ilie” – Fabric din Timișoara

Joi, 10 octombrie în sala de festivități a Centrului Eparhial din Timișoara s-a desfășurat Simpozionul Teologic Național intitulat „Tradiție și modernitate în mărturisirea credinței. 100 de ani de la sfințirea Bisericii Sfântului Ilie-Fabric din Timișoara”. În deschiderea simpozionului Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a transmis cuvântul de binecuvântare, gândurile de bine și felicitările Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, Mitropolitul Banatului adresate celor prezenți. La eveniment a fost invitat și Înaltpreasfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care a făcut o scurtă prezentare a începuturilor bisericii Sfântul Ilie- Fabric, în calitate de fiu al acestei parohii. La lucrările simpozionului a participat și protosinghel Casian Rușet, delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a dat citire unui referat despre „Istoricul Bisericii sârbe din Banat. Episcopia Timișoarei (1850-1900)”.

În continuare Cercetătorul Științific dr. Ioan Hațegan, membru al Academiei Române, filiala Timișoara a evidențiat Monografia Parohiei Timișoara-Fabric, lucrare care a fost lansată cu ocazia simpozionului. Centenarul sfințirii bisericii Sfântul Ilie- Fabric a fost marcat de susținerea a numeroase referate, care au prezentat studii istorice, canonice și administrativ-bisericești, elemente în arhitectura religioasă, precum și particularități liturgice din zona Banatului a unor profesori de la Facultățile de Teologie din țară.

Volumul scris de pr. dr. Cosmin Panțuru este o monografie amplă a parohiei și propune teologilor, istoricilor și cititorilor o mulțime de informații utile despre această parohie și frumoasa biserică „Sfântul Ilie”. La simpozion au fost prezenți profesori de teologie, preoți, studenți, oameni de cultură și reprezentanți ai instituțiilor din Eparhiile Mitropoliei Banatului. Evenimentul a fost organizat de parohia ortodoxă Timișoara-Fabric în colaborare cu Mitropolia Banatului, Consiliul Județean Timiș și Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Comentarii Facebook


Știri recente