Centenarul Protopopiatului Ortodox Român Huedin: 1 septembrie 2022

Mircea Gheorghe Abrudan, doctor în istorie, a publicat joi un material documentar dedicat Centenarului Protopopiatului Huedin, creat după Marea Unire, în data de 1 septembrie 1922.

„Înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1921 a adus cu sine necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale a eparhiei prin descentralizare și fondarea unor protopopiate, parohii și filii noi care să corespundă realităților și necesităților pastorale, să impulsioneze și să coaguleze mai bine viața bisericească la nivel local și regional”, scrie istoricul.

Era nevoie de înființarea de noi protopopiate, deoarece protopopii nu puteau acoperi o suprafață atât de mare și nu puteau fi aproape de comunități, explica la acea vreme Episcopul Nicolae Ivan.

„La propunerea consistoriului diecezan, sinodul eparhial din 11/24 aprilie 1922 a ratificat propunerea înființării celor trei protopopiate noi și a aprobat organigrama acestora, protopopiatul Huedin urmând a fi constituit din 20 parohii (Bedeciu, Bica, Buteni, Călata, Călățele, Finciu, Dumbrava, Ghestrade – azi Straja, Dângău Mare, Dângău Mic, Giurcuța, Mănășturul Unguresc, Mănășturul Românesc, Nadăș, Păniceni, Rogojel, Sebeșul Mare, Valcăul Unguresc – azi Văleni, Huedin și Dânc) și trei filii (Domoș, Horlacea și Râșca), cuprinzând 17.978 suflete, păstorite de 17 preoți, vacante fiind parohiile Ghestrade, Valcău și Dângău Mic”, indică dr Mircea Gheroghe Abrudan.

În 21 iunie/4 iulie 1922, preotul Aurel Munteanu a fost numit administrator protopopesc al noului Protopopiat Huedin, care urma să-și înceapă activitatea la 1 septembrie 1922, cu misiunea de a organiza comunitățile și a pregăti funcționarea protopopiatului.

Apoi, la alegerile din 7/20 februarie 1923, Părintele Aurel Munteanu, paroh în Sebeșul Mare, în vârstă de 40 ani, a primit 31 din cele 37 de voturi și a devenit Protopop de Huedin.

„Numărul mare de voturi primite de preotul Aurel Munteanu dezvăluie încrederea și vizibilitatea de care acesta se bucura în ochii preoților și credincioșilor din zona Huedinului”, subliniază istoricul.

„Activitatea sa deosebit de rodnică s-a manifestat pe planuri multiple, putând fi structurată pe patru linii majore: bisericesc-spiritual, cultural-național, social-politic și economic. Realizările sale cele mai importante sunt «Catedrala moților» din Huedin, sfințită în 14 octombrie 1934, și întăbularea (1937) pe seama protopopiatului Huedin a terenului de 6.865 mp și a clădirilor de pe suprafața acestuia, unde au funcționat oficiul parohial și protopopesc Huedin până în 1994. Pe acest teren s-a zidit actualul sediu al protopopiatului Huedin, cantina și anexele, toate străjuite de statuia protopopului martir Aurel Munteanu, cel ce s-a confundat cu instituția protopopească și ca lider național-spiritual al românilor din zona Huedinului a suferit o moarte martirică în data de 10 septembrie 1940[14]”, mai scrie autorul.

Documentarul conține istoria protopopiatului până în prezent și poate fi citit integral pe site-ul Radio Renașterea.


Dr. Mircea Gheorghe Abrudan este autorul unei cărți dedicate protopopului martir Aurel Munteanu.

Vezi și:

Sursa foto: Radio Renașterea

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente