Centenarul Catedralei episcopale românești din Vârșeț

La praznicul „Înălțării Domnului”, Catedrala episcopală cu hramul „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia, și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Preasfințitului Daniil, Episcopul locțiitor al Daciei Felix, de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum au precizat Diac. Nicolae Codrea și Darius Herea.

Ierarhul cărășean s-a aflat în mijlocul credincioșilor vechii comunității românești ortodoxe din Serbia cu prilejul împlinirii celor 100 de ani de la târnosirea catedralei episcopale de către primul patriarh al României, Miron Cristea, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeșului.

După oficierea Sfintei Liturghii, într-un cadru festiv, a fost descoperit bustul patriarhului Miron Cristea alături de plăcile comemorative ale protopopului Traian Oprea, ctitorul catedralei, precum și a compozitorului Ion Vidu. Lucrările artistice au fost finanțate de către Consiliul Județean Caraș-Severin.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi suntem la Catedrala episcopală din Vârșeț, târnosită în urmă cu 100 de ani de către vrednicul de pomenire, episcop al Caransebeșului Elie Miron Cristea, mitropolitul primat de mai târziu și din anul 1925 primul patriarh al României. Miron Cristea a sfințit această catedrală, protopop al Vârșețului și ostenitor la această catedrală a fost Traian Oprea, iar cel care a împodobit liturgic slujba prin răspunsurile liturgice deosebit de înălțătoare, a fost maestrul Ion Vidu, care a dirijat corul reprezentativ din Țara Banatului. Iată de ce, astăzi la această mare sărbătoare suntem la Vârșeț, suntem la acest moment înălțător de aniversare pentru ca să-i pomenim și cinstim așa cum se cuvine pe înaintașii noștri, pe cei care au ridicat și ctitorit locașuri sfinte în țara noastră, dar și pentru românii din afara granițelor țării. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi, îi felicităm pe ctitorii acestui triptic de simțire creștinească și românească și îi felicităm pe toți cei care au organizat aici la Vârșeț această manifestare demnă de înaintașii și de cei care au călcat pe urmele Sfinților Apostoli și ale Sfinților Părinți”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul său.

La evenimentele festive de la Vârșeț, au participat numeroși credincioși și credincioase din comunitatea ortodoxă română, autorități centrale din România și Serbia, alături de reprezentanții corpului diplomatic român. La orele după-amiezii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vizitat Catedrala episcopală sârbă cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și Palatul Episcopiei Ortodoxe Sârbe din localitate.

Manifestările culturale și spirituale, închinate centenarului Catedralei episcopale românești din Vârșeț vor continua până duminică, 16 iunie, când va fi oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente