Centenar Trianon | Arhiepiscopul Ciprian reclamă apetența tinerilor pentru străin în locul valorilor naționale

La evenimentul organizat la Buzău de Centenarul Tratatului de la Trianon, Arhiepiscopul Ciprian și-a exprimat speranța ca acest tip de manifestări să rezoneze mai ales în inimile tinerilor și copiilor care păcătuiesc de multe ori prin dispreț față de valorile propriului neam.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a spus că „ceea ce trebuie să învățăm de la înaintașii noștri este dorința de a rămâne uniți în dreapta credință strămoșească și în iubirea de patrie și de neam”.

Cuvântul său a fost concentrat pe unitate și pe ajutorul primit de poporul nostru de la Dumnezeu.

„Poporul român a fost răstignit de multe ori de-a lungul istoriei sale, dar a înviat de fiecare dată, pentru că Dumnezeu nu l-a părăsit, ci l-a ajutat și întărit în momentele cele mai grele, atunci când a dat dovadă de jertfă pentru apărarea credinței, demnității și unității sale”, a spus IPS Ciprian.

La final, ierarhul a făcut remarca referitoare la păcatul tinerei generații de a iubi ceea ce este străin în locul valorilor naționale.

„Fie ca astfel de manifestări cultural-istorice, menite a conștientiza necesitatea cunoașterii autentice a trecutului istoric al poporului român, să rezoneze mai ales în inimile tinerilor și copiilor noștri, dintre care mulți păcătuiesc astăzi, prin așa-numitul «xenotropism», un termen ce definește apetența lor inexplicabilă de a-și însuși, fără discernământ, modul de a trăi și gândi al străinilor, în dispreț față de valorile propriului neam”.

„Avem totuși speranța că Dumnezeu îi va lumina, învrednicindu-i să prețuiască așa cum se cuvine memoria și jertfele înaintașilor lor”, a încheiat părintele arhiepiscop.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Buzău în amfiteatrul din Parcul Tineretului și s-a intitulat „Conferința națională Tratatul de la Trianon – 4 iunie 1920 – bucuria națiunii române”.

Vezi mai multe detalii pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente