Cenaclu dedicat poeziei creștine la Mănăstirea Cașin

Mănăstirea Cașin II, Protopopiatul Onești, va organiza mâine, în ziua pomenirii Sfântului Simeon Noul Teolog, un cenaclu dedicat poeziei creștine. Evenimentul va fi precedat de Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, informează „Ziarul Lumina”.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în Biserica cu hramurile „Buna Vestire” și „Sf. Simeon Noul Teolog” din parohia Mănăstirea Cașin II, Protopopiatul Onești, județul Bacău, se va organiza mâine prima ediție a Cenaclului „Sfinții Trei Teologi: Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Evanghelistul”. Programul va cuprinde recitaluri din scrierile mai multor poeți creștini și va fi susținut de elevii Școlii „Ghiță Mocanu” din Onești și de cei de la Școala Generală Mănăstirea Cașin. „Mâine-dimineață, PS Ioachim Băcăuanul va oficia Sfânta Liturghie în parohia Mănăstirea Cașin II. „Scopul cenaclului este acela de a-L preamări pe Dumnezeu prin sfinții Săi. Ne propunem ca la această primă ediție să organizăm, având în vedere că parohia noastră îl va serba pe Sfântul Simeon Noul Teolog, un cenaclu. Vom avea bucuria ca slujba Sfintei Liturghii să fie oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoți și diaconi. Cenaclul organizat în parohia noastră este un recital de poezie creștină, care cuprinde fragmente din imnele iubirii dumnezeiești ale Sfântului Simeon Noul Teolog, în traducerea părintelui Dumitru Stăniloae. Prin acest recital de poezie creștină ne propunem să promovăm imnul creștin. De asemenea, dorim să arătăm cât de importantă este poezia creștină, bazându-ne pe ceea ce ne învață Biserica noastră, dar în mod special pe scrierile părintelui Dumitru Stăniloae”, a spus pr. paroh Ioan Bârgăoanu.

Conferențiari de la București și Iași

Evenimentul face parte din seria acțiunilor culturale organizate de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului cu prilejul Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae. În cadrul cenaclului vor avea loc discuții cu privire la opera de traducere realizată de părintele Dumitru Stăniloae. La acest cenaclu vor conferenția conf. univ. dr. Dan Mihai Chițoiu, de la Facultatea de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, și lect. dr. Sabin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. „Această sărbătoare a fost legată de personalitatea părintelui Dumitru Stăniloae pentru că este considerat cel mai mare teolog al sec. al XX-lea. Părintele Stăniloae ne-a arătat cât de importantă este poezia creștină. Dorim să atragem atenția asupra importanței limbajului poetic în teologie printr-un recital de poezie creștină. Acest recital se vrea o rugăciune a poeziei și o poezie a rugăciunii”, a adăugat pr. paroh Ioan Bârgăoanu.

Comentarii Facebook


Știri recente