Cele mai semnificative descoperiri ale arheologiei biblice în 2023

Cele mai semnificative descoperiri ale arheologiei biblice din 2023, potrivit publicațiilor de specialitate internaționale.

Inscripție referitoare la Psalmul 85 descoperită în Hycrania

Inscripția „Iisuse Hristoase apară-mă, că sărac şi necăjit sunt eu” a fost descoperită în ruinele fortăreței din Hyrcania, folosită drept închisoare de Irod cel Mare și transformată ulterior în mănăstire ortodoxă.

Conform cercetărilor inscripția poate data cel târziu din secolul 6 și face referire clară la primul verset al Psalmului 85: „Pleacă, Doamne, urechea Ta şi mă auzi, că sărac şi necăjit sunt eu”.

Dovezi istorice ale conflictelor descrise în Facere 14

Sfânta Scriptură descrie în Cartea Facerii capitolul 14 faptul că în perioada lui Avraam existau mai multe conflicte în zona Levantului de Sud. Descoperirile arheologice recente atestă producția în masă de praștii și pietre confecționate special pentru a fi proiectate, ce datează începând cu 7.200 de ani în urmă.

Cercetările au descoperit sute de pietre de calcar și dolomit aproape identice, cu lungime medie de 52 mm și  lățime de 321 mm, cântărind în medie 60 gr.

Noi dovezi ale importanței Regatului Regilor David și Solomon  

În mediul academic contemporan au existat anumite teorii care diminuau importanța Regilor David și Solomon în regiunea de la malul Mării Mediterane.

Un articol publicat de Universitatea Ebraică din Ierusalim a analizat excavările din cinci șantiere arheologice și a conclus faptul că descoperirile coincid cu afirmațiile din Sfânta Scriptură potrivit cărora Israelul era un regat centralizat în acea perioadă.

Cercetările arheologice din Biserica Sfântului Mormânt au descoperit detalii paleocreștine ale edificiului

Noile cercetări arheologice din Biserica Sfântului Mormânt efectuate de studenții Universității Spenzia din Roma au descoperit două trepte de marmură albă în fața cărora se întindea, la începutul erei creștine, o podea de lespezi, ale căror urme au fost găsite în mortarul de preparare.

S-au mai găsit fragmente de zid cu orientarea nord-sud. Acesta trebuie să fi format bazele incintelor liturgice menționate de Pelerina Egeria la sfârșitul secolului al IV-lea.

Descoperirea unui șanț de apărare ce separă Muntele Templului de Orașul vechi al Ierusalimului

Considerat inițial parte din peisajul natural al orașului, șanțul ce separă Muntele Templului de Orașul vechi al Ierusalimului s-a dovedit a fi creat intenționat, potrivit unui raport publicat în toamna anului 2023.

Șanțul, lat de 30 m și adânc de 6 m, avea ca scop separarea Muntelui Templului de Orașul lui David și de regiunile limitrofe, totodată, avea scop defensiv.

Descoperită inițial în zona de est a orașului, formațiunea a fost considerată parte din peisajul orașului și nu din arhitectură.

Biserică bizantină de secol VI descoperită la Ierihon

Ruinele unei biserici bizantine din secolul VI, cu mozaic elaborat pe podea, au fost descoperite la Ierihon. Arheologii susțin ca lăcașul de cult era activ în timpul perioadei musulmane timpurii.

Biserica are 250 de metri pătrați și trebuie să fi fost unul dintre cele mai mari lăcașuri de cult creștin din acea perioadă. Naosul s-a păstrat aproape în întregime și este acoperit cu un mozaic cu viță de vie și figuri de animale.

Foto credit: The Hebrew University of Jerusalem

Comentarii Facebook


Știri recente