Cehii au sărbătorit 1155 ani de la începerea misiunii Sfinților Chiril și Metodie în Moravia

Sfinții Chiril și Metodie, reprezentați pe bederniță

Cu ocazia împlinirii a 1155 ani de la ajungerea și începerea misiunii Sfinților Chiril și Metodie în Moravia, Preafericitul Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Presov și Mitropolit al Ținuturilor Cehe și Slovaciei, a prezidat săptămâna trecută Sfânta Liturghie la Catedrala ortodoxă din Praga.

La Sfânta Liturghie de joi, 5 iulie, au concelebrat mai mulți episcopi și preoți din Rusia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Grecia, Georgia și Serbia.

De asemenea, au fost prezenți ambasadorii Bulgariei, Georgiei, Ucrainei, Serbiei și Ciprului.

Mitropolitul Rastislav a făcut referire la importanta lucrare misionară desfășurată de cei doi Sfinți Chiril și Metodie și a subliniat faptul că istoria și lucrarea lor este încă vie și continuă să unească pe ortodocșii din țările slave și cultura slavă.

1155 ani de la venirea in Cehia a Sfintilor Chiril si Metodie
1155 ani de la venirea in Cehia a Sfintilor Chiril si Metodie. Foto: Mitropolia de Langada

Arhiepiscopul Michal de Praga a mulțumit Preafericitului Părinte Rastislav, Mitropolitului Ioan de Langada, Liti și Rentini, precum și celorlalți ierarhi prezenți, cărora le-a oferit medalia aniversară a Sfinților Chiril și Metodie.

La rândul său, Mitropolitul Ioan de Langada i-a oferit Mitropolitului Rastislav cea mai înaltă distincție a Mitropoliei, crucea de aur a Sfântului Pavel și a Sfinților Chiril și Metodie.

Mitropolitul de Langada a subliniat faptul că lucrarea ecumenică a Sfinților Chiril și Metodie cei întocmai cu Apostolii exprimă în cel mai autentic mod misiunea ortodoxă de astăzi.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei de Langada, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a prezidat sâmbătă, 8 iulie, Sfânta Liturghie celebrată la Catedrala Sfinții Chiril și Metodie din Praga.

Duminică, Mitropolitul Ioan a slujit la Mănăstirea Sfinții Venceslav și Ludmila din Beroun, Cehia, unde a oficiat un trisaghion pentru Mitropolitul Pantelimon II Chrysofakis al Tesalonicului la împlinirea a 15 ani de la adormirea sa în Domnul (†9 iulie 2003).

Foto: Mitropolia de Langada

Comentarii Facebook


Știri recente