Cea mai veche pâine din lume este expusă în România

Cea mai veche pâine din lume poate fi văzută la Muzeul de Istorie din Galaţi. Pâinea, coaptă în 1892, arată după 129 de ani ca abia scoasă din cuptor.

Întrucât nu prezintă urme de mucegai, în urma unei analize amănunţite World Record Academy din Miami a omologat-o ca fiind cea mai veche pâine din lume.

Pâinea a fost coaptă în Italia, în vara anului 1892, şi prezentată la Expoziţia Italo-Americană de la Genova (10 iulie – 4 noiembrie 1892), cu prilejul sărbătoririi a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb.

„Guvernul Italiei a decis să marcheze momentul printr-o mare reuniune navală internaţională, în portul Genova. La decizia Regelui Carol I, România a fost reprezentată la eveniment de crucişătorul Elisabeta, nava-amiral a Marinei Militare Române şi de bricul Mircea, navă-şcoală”.

„Regele Carol I a încredinţat comanda superioară a celor două nave colonelului Ioan Murgescu, care a primit şi misiunea de a încredinţa o scrisoare de felicitare regelui Italiei, Umberto I”, a declarat profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.

Din Italia în România

Pâinea a „intrat” în ţară datorită lui Vasile Pamfil care a transportat-o într-o cutie de sticlă. În 1915 a donat-o institutorului Paul Paşa, directorul Şcolii primare nr. 6 de băieţi din Galaţi, care o donează în 1939 Muzeului Regional „Casa Cuza Vodă”.

Până în anii ’70 a fost expusă la Muzeul din Galaţi, după care a fost retrasă din cauza regimului comunist.

A fost redescoperită în 2009, când a trezit interes pentru chimişti şi muzeografi.

Foto credit: Facebook / Muzeul de Istorie Galaţi


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente