Cea mai veche mănăstire din Eparhia Maramureşului şi-a sărbătorit hramul de iarnă

Mănăstirea Moisei, cel mai vechi aşezământ monahal din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, şi-a serbat duminică hramul de iarnă.

Slujba prilejuită de Întâmpinarea Domnului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Grupul Bizantin „Theologos”, dirijat de Arhid. Prof. Adrian Dobreanu.

„Praznicul acesta sfânt şi sfinţitor, pe care Dumnezeu ne-a chemat să-l trăim astăzi aici, în această frumoasă mănăstire, are multiple dimensiuni duhovniceşti, pentru că o vedem pe Maica Domnului oferindu-şi pe Fiul ei omenirii, ca să ne răscumpere şi să ne mântuiască pe noi”, a spus ierarhul în omilia duminicală.

„Să rămânem fideli Bisericii şi Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că, astfel făcând, rămânem în Casa Tatălui nostru cel Ceresc”, a îndemnat Părintele Episcop.

Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul la hramul Mănăstirii Moisei. Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Mănăstirea Moisei este cea mai veche mănăstire din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Mănăstirea este menţionată în documente în 1637 ca reşedinţă a Episcopului Dumitru Pop şi metoc al Mănăstirii Putna.

În incinta aşezământului monahal se află biserica de lemn, sfinţită în 1672 de către Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Ardealului.

Biserica nouă de zid este construită între 1910-1911, pictată în 1982 şi sfinţită în 1986.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente