Cea mai populară decoraţiune de Crăciun din Grecia

Cea mai populară decoraţiune de Crăciun în Grecia nu este bradul, ci o barcă decorată cu lumini, anunţă Greek Reporter.

În timpul sărbătorilor prilejuite de Naşterea Domnului, de regulă în piaţa mare din fiecare oraş grecesc, trecătorii pot admira o barcă de mici dimensiuni, cu însemne tradiţionale, decorată cu lumini.

Sfântul Nicolae

To karavaki, cum este numită în limba greacă, bărcuţa face parte din tradiţia acestei ţări ce are o legătură simbiotică cu marea.

Deşi există mai multe legende care explică popularitatea acestui ornament, una dintre ele face referire la Sfântul Nicolae, ocrotitorul marinarilor.

Unii consideră că aceste decoraţiuni reprezintă un semn de respect faţă de Sfântul Nicolae, în acatistul său fiind numit „cale nerătăcită a celor ce înoată pe mare” și „bun cârmuitor al corabiei celei duhovnicești”.

Tradiția spune că Sfântul Nicolae a izbăvit o corabie de la înec, în timpul unei furtuni pe Marea Adriatică.

Marea – reper identitar

De asemenea, legătura dintre greci şi mare este un reper identitar local, în Grecia existând foarte mulţi marinari şi pescari ce sunt plecaţi perioade îndelungate pe apă.

În acest răstimp, nevestele, mamele și fiicele marinarilor petrec lunile de iarnă rugându-se pentru cei plecaţi pe mare, iar aceste decoraţiuni reprezintă un simbol prin care sunt onoraţi acei bravi marinari care se întorc acasă.

Potrivit tradiţiei ornamentele sub formă de barcă sunt amplasate în interiorul casei, cât mai aproape de şemineu, îndreptate spre centrul locuinţei şi niciodată spre uşă. Ele sunt şi un mod de a spune bun venit celor reîntorşi de pe mare.

Foto credit: discovergreekculture.com

Comentarii Facebook


Știri recente