Ce s-a discutat la simpozionul dedicat furnizorilor de servicii sociale din Biserica Ortodoxă Română

A VI-a ediție a Simpozionului Național „Furnizorii de servicii sociale din Biserica Ortodoxă Română și rolul acestora în îngrijirea pe termen lung” a avut loc online, luni, 23 octombrie.

Evenimentul a reunit furnizori de servicii sociale din Patriarhia Română, instituții de învățământ superior, specializarea Asistență socială, parteneri sociali ai instituțiilor sociale din BOR și studenți teologi asistenți sociali.

Câteva aspecte discutate în timpul întâlnirii:

S-a subliniat că Prof. Dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decanul Facultăţii de Filosofie și Științe Social Politice din Universitatea Al. Ioan Cuza din Iaşi, a mijlocit pentru acreditarea Specializării Teologie Ortodoxă Asistență Socială, astfel încât absolvenții acestei specializări să nu mai fie nevoiți să echivaleze examenele, fiind acoperit procentajul de 75% discipline sociale, absolvenții având posibilitatea de a se înscrie în Consiliul Național al Asistenților Sociali din România.

Lucian Bala, directorul general al TZMO România, compania care a sponsorizat tipărirea „Ghidului rețelei mitropolitane de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu”, a subliniat că datoria fundamentală este cea de OM, care trebuie să își ajute semenii, celelalte distincții fiind simbolice.

A fost prezentat „Ghidul rețelei mitropolitane de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu”, care descrie în amănunt etapele premergătoare acreditării serviciilor sociale din parohii, oferind și exemple de bună practică.

Prof. Dr. Daniela Tatiana Șoitu, cadru didactic în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, a prezentat Ghidul internațional de îngrijire pentru persoanele vârstnice, cât și o cercetare despre Îngrijirea de lungă durată: practici, măsuri, politici.

Pr. Lect. Dr. Daniel Enea, cadru didactic al Universității de Vest din Timișoara a vorbit despre importanța serviciilor sociale din cadrul Bisericii, prezentând un referat care a reliefat filantropia la începuturile creștinismului și în primele cinci secole, din perspectivă patristică.

Atena Gașpar, cadru didactic asociat al Facultății de Filosofie, a vorbit despre Rolul ONG-urilor în furnizarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice în Centrele de socializare din Iași.

Părintele Ciprian Ioniță, Consilier patriarhal în cadrul Administrației Patriarhale și Președintele Federației Filantropia, a prezentat statistica și activitatea extrem de dinamică și consistentă a celor peste 800 de instituții și servicii sociale din Patriarhia Română, prin ONG-urile eparhiale, protopopiate și unități de cult.

Elena Dobre, reprezentant al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a prezentat Proiectele de lege de simplificare a legislației asistenței sociale, precum și actualizările legislative.

Părintele Mihai Doroșincă, director executiv la Fundația Solidaritate și Speranță a Arhiepiscopiei Iașilor, a prezentat Harta serviciilor sociale din Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Doamna Liliana Leșan a împărtășit provocările din munca de teren și importanța relațiilor interumane în soluționarea cazurilor dificile.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente