Ce înseamnă să fii creștin ortodox?

Prima duminică din Postul Sfintelor Paști, stabilită de către Sinodul de la Constantinopol (843) ca sărbătoare a Ortodoxiei pentru a sublinia biruința dreptei credințe împotriva iconoclasmului și, în general, a tuturor ereziilor, reprezintă pentru noi prilej de reflecție asupra demnității noastre de creștin ortodox. Ce înseamnă să fii creștin ortodox în lumea de astăzi atât de frământată și afectată de fenomenul secularizării accentuate este o întrebare la care trebuie să ne dăm propriul răspuns.

În ultimul timp se constată, fie din cauza unei insuficiente cunoașteri a învățăturii de credință ortodoxă, fie a influenței nefaste a secularismului, o tendință de relativizare a semnificației profund teologice și spirituale a unor adevăruri de credință, ceea ce impune imperios intensificarea lucrării pastorale și catehetice în comunitatea parohială, mai ales în mediul urban.

A fi creștin ortodox înseamnă a păstra și respecta învățătura de credință așa cum a fost predicată de Mântuitorul Hristos, transmisă și păstrată cu fidelitate în Biserica Ortodoxă de 2.000 de ani. Fidelitatea față de învățătura de credință, morala și tradiția liturgică a Bisericii, adică față de învățătura despre Sfânta Treime, Sfintele Taine, supravenerarea Maicii Domnului și venerarea sfinților, cinstirea sfintelor moaște și conștientizarea importanței mijloacelor duhovnicești (ca de exemplu postul și rugăciunea) în viața spirituală, reprezintă calea de urmat a unui creștin ortodox.

Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…