Ce exponate de tradiţie bizantină din România sunt expuse la Muzeul Luvru?

Prestigiosul Muzeu Luvru din Franţa a vernisat miercuri expoziţia „Broderii liturgice de tradiție bizantină din România”, având ca exponat principal Stindardul Sfântului Ştefan cel Mare.

Stindardul liturgic al Sfântului Ștefan cel Mare provine de la Mănăstirea Zografu din Sfântul Munte Athos și a intrat în patrimoniul statului român în timpul Primului Război Mondial.

Pe steag este brodată cu foiţe de argint aurit imaginea Sfântului Gheorghe, ocrotitorul armatei şi al soldaţilor, pe un fundal de mătase roşie.

Steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare este unul dintre puţinele obiecte de broderie bizantină din secolele XIV – XV, care s-au păstrat până astăzi.

Pe lângă exponatul principal, expoziţia cuprinde unsprezece broderii medievale, lucrate cu fir de argint, argint aurit și mătase, majoritatea dăruite de Sfântul Ștefan cel Mare Mănăstirii Putna prin mâinile iscusite ale monahilor acestei ctitorii voievodale.

Acoperământul mortuar al Mariei de Mangop. Foto credit: Mănăstirea Putna.

Un alt exponat foarte valoros este acoperământul de mormânt al Mariei Asanina Paleologhina (Maria de Mangop). 

Maria de Mangop a fost nepoata ultimului împărat bizantin, Constantin al XI-lea, care a murit în 1453, când Constantinopolul a fost cucerit de turci.

Acoperământul de mormânt este o broderie funerară, cu fir metalic şi de mătase, realizat în tehnica bizantină, datând din 1477. Piesa, de forma dreptunghiulară, o reprezintă pe Maria de Mangop în haină de ceremonie.

Printre aceste broderii se află:

  • O dveră reprezentând Înălţarea Domnului (1484);
  • Un epitaf dăruit de vistiernicul Gavriil Trotușan (1516);
  • Pocrovăț mic pentru Sfântul Potir, dăruit de Ștefan cel Mare (1481);
  • Epitrahil oferit de Ștefan cel Mare (1496).

Toate aceste lucrări remarcabile ilustrează extraordinara dezvoltare a broderiei de tradiție bizantină în Țările Române, începând cu mijlocul sec. al XV-lea și până la mijlocul sec. al XVII-lea, se menţionează pe site-ul Mănăstirii Putna.

Expoziția de la Muzeul Luvru poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 9.00 – 18.00, exceptând marțea, iar miercurea și vinerea programul de vizitare se prelungește până la ora 21.45.

Foto credit: Mănăstirea Putna

 

Comentarii Facebook


Știri recente