Ce au avut în comun doi sfinți voievozi ai Ortodoxiei românești: Duhovnici iscusiți, spune PS Macarie

Preasfințitul Părinte Macarie a oficiat, marți seară, la Mănăstirea Putna, Privegherea la sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, iar miercuri dimineață a oficiat Sfânta Liturghie în ziua lor de pomenire și Parastasul ctitorilor mănăstirii, conform unei vechi tradiții a sfântului așezământ.

În cuvintele de învățătură rostite în cadrul celor două slujbe, Episcopul Europei de Nord a subliniat ce au avut în comun Sf. Ștefan cel Mare și Sf. Constantin Brâncoveanu: „Au avut duhovnici iscusiți și au cultivat, pe durata vieții lor pământești, această legătură firească în Ortodoxie, legătură paterno-filială”, a spus ierarhul.

„Sf. Voievod Ștefan cel Mare nimic nu făcea fără binecuvântarea duhovnicescului său părinte, a sfântului cuvios Daniil Sihastrul. Iar Sf. Constantin Brâncoveanu, tot ce făcea făcea cu binecuvântarea Cuviosului Părinte Ioan, starețul Mănăstirii Hurezi.”

„Ambii mari sfinți voievozi ai Bisericii noastre au avut doi mari părinți duhovnicești”, a adăugat Preasfinția Sa la finalul Vecerniei în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni.

„Cuviosul Ioan, într-un viitor, va fi trecut în rândul sfinților. Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie de la Râmnic a adunat foarte multe mărturii despre sfințenia acestui cuvios de la Hurezi, care a fost îndrumătorul de aproape al Sfinților Martiri Brâncoveni. Toate le împlinim cu binecuvântare și în ascultare.”

„Atât Sf. Voievod Ștefan cel Mare, cât și Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu au lucrat intens pentru mântuire. Și-au dorit mântuirea sufletului mai presus de orice. Și-au făcut datoria și nu este lucru mic faptul că nu au fost doar capi de familie, ci au fost capi de țară, au cârmuit această țară. Însă, grija lor supremă a fost mântuirea sufletului”, a spus Episcopul Macarie și în cuvântul de învățătură de miercuri.

Mănăstirea Putna și-a pomenit ctitorii miercuri, 16 august 2023, de sărbătoarea Sf. Martiri Brâncoveni. Foto: Mănăstirea Putna

„Îmi spunea Părintele Arsenie Papacioc că, atunci când a vizitat prima oară odoarele păstrate aici, la Putna, care acum se pot vedea în muzeu, cel mai impresionat a fost de pomelnicul Sf. Voievod Ștefan cel Mare, fiindcă sfântul voievod avea perspectiva veșniciei”, a continuat Preasfinția Sa.

Ambii sfinți domnitori „au dorit să ctitorească biserici și mănăstiri – nu pentru slava lor, ci pentru slava lui Dumnezeu”, a mai spus ierarhul.

„Iată, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ne-a lăsat această măreață ctitorie de aici, de la Putna, pe care noi, românii, o numim Ierusalimul nostru duhovnicesc, iar Sf. Voievod Constantin Brâncoveanu ne-a lăsat o altă măreață ctitorie pe care a ales-o să-i fie necropolă, dar mormântul a rămas până azi gol, la Hurezi, în Vâlcea.”

„Iar, dacă ei au ajuns la desăvârșire, se datorează și ascultării și smereniei cu care s-au lăsat povățuiți de marii duhovnici ai Bisericii”, a mai subliniat Preasfințitul Părinte Macarie.

Ierarhul Europei de Nord i-a îndemnat pe credincioși să-și răspundă la întrebările: „Oare facem și noi parte din țara sfinților noștri voievozi? Oare le urmăm credința, le cultivăm moștenirea îndeajuns? Ne străduim să lucrăm mântuirea noastră cu timp și fără timp, așa cum au lucrat-o ei?”

„Ar trebui să răspundem fiecare în parte în faptă și să le cerem ajutorul ca și noi, asemenea lor, să fim conștienți că nu avem decât un suflet și o mântuire”, a spus Preasfințitul Părinte Macarie.

Pe Sfântul Ștefan cel Mare și pe Sfinții Brâncoveni nu îi avem doar rugători, „ci avem exemple vii de urmat noi, cei care ne poticnim, care șovăim în credință, care ne descurajăm atât de ușor și care suntem copleșiți deseori de grijile acestei lumi”.

„Să-i rugăm să ne ajute să ajungem și noi acolo unde sunt ei. Și, așa cum suntem cu ei aici în comuniune, la liturghie, să ieșim și noi la liman și să fim cu ei veșnic în Biserica Biruitoare, la Liturghia cea Cerească”, a spus Părintele Episcop.

„Ei și-au înălbit haina botezului prin sângele lor martiric și s-au jertfit ca niște miei, urmându-L pe Mielul lui Dumnezeu, pe Mântuitorul Iisus Hristos, cel Care S-a jertfit pentru pacea și mântuirea lumii” a încheiat Preasfinția Sa.

Mănăstirea Putna și-a pomenit ctitorii miercuri, 16 august 2023, de sărbătoarea Sf. Martiri Brâncoveni. Foto: Mănăstirea Putna

La finalul slujbei, Părintele Episcop Macarie a rostit o rugăciune compusă de Preasfinția Sa către Sf. Ștefan cel Mare, care este ocrotitorilor tinerilor din eparhia Europei de Nord, pe care o păstorește.

În cadrul liturghiei, părintele episcop i-a hirotesit duhovnici pe protosinghelii Sebastian Mircea, Grigorie Orobeți, Iustinian Costin și pe Ierom. Zaharia Schipor. De asemenea, Părintele Nectarie Cega a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii Putna.

Ierarhul a transmis un „călduros «La mulți ani!» pentru părintele stareț și exarh Melchisedec, care aniversează 33 de ani de la hirotonia sa întru preot, săvârșită de Preafericitul nostru Părinte Patriarh Daniel”, precum și Părintelui Profesor Viorel Sava de la Facultatea de Teologie din Iași, care și-a aniversat hirotonia în aceeași zi.

Adaptând o formulă folosită în Sf. Munte Athos, ierarhul le-a urat „La mult rai!” atât Părintelui Stareț Melchisedec și Părintelui Profesor Viorel Stan, cât și celor care poartă numele Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin, Ștefan, Radu și Matei.

Foto credit: Mănăstirea Putna (deschidere articol: PS Macarie cu ARhim. Melchisedec Velnic și pr. prof. Viorel Sava)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente