CDS Paris | Cum citim Sfânta Scriptură?

Cum citim Sf. Scriptură

Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae (CDS) din Paris organizează cursul Cum citim Sfânta Scriptură? Înscrierile au loc în perioada 9 ianuarie – 1 februarie 2018, notează site-ul oficial al instituţiei.

Care este istoria apariției Sfintei Scripturi în viața Bisericii? Ce criterii au determinat fixarea canonului biblic, așa cum îl avem noi până astăzi? Cum se raportau creștinii primelor veacuri la Biblie? Care ar fi astăzi liniile directoare ale unui demers de angajare consistentă și coerentă în citirea și înțelegerea corectă a Sfintei Scripturi?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care acest curs va încerca să aducă răspunsuri cu ajutorul unora dintre cei mai competenți teologi ortodocși români din țară și de peste hotare.

Înscrierea

Cei care doresc să urmeze acest curs se pot înscrie până în data de 1 februarie 2018 (formularul aici). Taxa de înscriere este în valoare de 100 de euro. Persoanele care, din diferite motive, nu-și permit achitarea integrală a taxei au posibilitatea solicitării unei burse de studiu din partea Centrului. Mai multe informaţii aici.

Cursurile se vor desfăşura în perioada 6 februarie – 22 mai, în fiecare marţi de la 20:30, prin intermediul unei platforme pentru conferințe online care oferă o foarte bună calitate a sunetului și imaginii, asigurând totodată instrumentele necesare facilitării unui nivel ridicat de interacțiune între profesor și studenți.


Ar fi trebuit să nu avem nevoie de ajutorul Sfintelor Scripturi, ci să avem o viaţă atât de curată încât harul Duhului să fi ţinut locul Sfintelor Scripturi în sufletele noastre. Şi după cum Sfintele Scripturi sunt scrise cu cerneală, tot aşa ar fi trebuit ca şi inimile noastre să fi fost scrise de Duhul Sfânt…  Şi, cu toate aceste, nici de acest al doilea leac, de Sfintele Scripturi, nu ne-am folosit cum trebuie.

– Sfântul Ioan Gură de Aur.


Evaluarea în urma programului de studiu Cum citim Sfânta Scriptură se va face în cadrul unei întâlniri față către față a cursanților cu profesorii, programată a avea loc în toamna anului 2018.

Cele trei zile de lucru ale acestei întâlniri vor cuprinde, pe lângă evaluarea propriu-zisă a cursanților, o sesiune de prelegeri în plen din partea profesorilor, ateliere tematice și vizitarea câtorva obiective turistice din împrejurimi. Întregul program va fi încadrat într-un program liturgic ce va culmina cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, în ultima noapte a întâlnirii.

Evaluarea cursanților din cadrul acestui modul va fi de tip colocviu, pornind de la o lucrare de aprofundare, întocmită sub îndrumarea unuia dintre conferențiarii Centrului.


Cursurile online de teologie sunt o necesitate în societatea de astăzi?


Centrul de Studii şi Cercetare „Dumitru Stăniloae” este o instituție de cultură şi spiritualitate fondată în anul 2008, prin decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Inaugurat în iulie 2009, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul „Dumitru Stăniloae” își are sediul la Catedrala Mitropolitană din Paris. Centrul funcționează cu binecuvântarea ÎPS Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și este împărțit în două secțiuni – una organizând programe în limba română, iar cealaltă, în limba franceză.

Foto credit: Robert Nicolae/basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente