CDS Paris a organizat online sesiune de evaluare în cele patru programe de studiu

Centrul Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (CDS) din Paris a organizat în perioada 8-11 octombrie 2020 o sesiune de evaluare a cursanţilor înscrişi în cele patru programe de studiu: Pastorație și duhovnicie, Apostolia. Trăirea și înțelegerea lucrătoare a credinței, Cercetați Scripturile și Școala Părinților.

Anul acesta, evaluarea a avut loc online prin intermediul platformei Zoom.

„Pe lângă evaluarea propriu-zisă, întâlnirile noastre anuale au și o foarte pronunțată dimensiune formativă, cumva în continuarea cursurilor de peste an. Anul acesta, această componentă a trebuit redusă, dar chiar și așa am avut parte de două prelegeri foarte consistente, ambele dedicate temei care ne domină viața în perioada aceasta – pandemia de Covid-19 și impactul ei în viața Bisericii”, a spus Părintele George Vâlcu, secretar al CDS Paris – secțiunea în limba română.

În seara zilei de 8 octombrie, părintele profesor Daniel Benga de la Departamentul de Teologie Ortodoxă al Universității Ludwig-Maximilian din München, a susținut prelegerea inaugurală a sesiunii: „Reflecții asupra celebrării Sfintei Liturghii în timp de pandemie”.

Părintele a subliniat că dificultăţile provocate de epidemie reprezintă în sine și o serie de oportunități.

„Mai ales șansa de a redescoperi cu ochi noi și de a prețui mai mult Dumnezeiasca Liturghie, posibilitatea primirii Sfintei Împărtășanii și, în general, ocaziile de adunare laolaltă, în rugăciune, ca popor al lui Dumnezeu”.

Zilele de 9 şi 10 octombrie au fost alocate evaluării propriu-zise.

În timpul întâlnirii concluzive din 11 octombrie, Părintele profesor Patriciu Vlaicu, coordonatorul secțiunii în limba română a Centrului, a anunțat rezultatele evaluării.

„De 8 ani organizăm aceste module de formare, iar în fiecare an am avut înscriși între 200 și 300 de cursanți. Mulți dintre cursanții noștri au absolvit chiar mai multe module, întrucât an de an Centrul nostru oferă programe de studiu noi pentru cei interesați să revină. În anul academic 2019-2020, au fost înscriși 224 de cursanți și ne putem declara mulțumiți în legătură cu asiduitatea și participarea lor la cursuri”, a menţionat Pr. Patriciu Vlaicu.

Prezent la întâlnirea de duminică, Mitropolitul Iosif i-a binecuvântat și felicitat pe absolvenți pentru rezultatele obținute şi le-a mulţumit celor care contribuie la activitatea CDS Paris.

Prelegerea din ultima zi a fost susținută de Episcopul Ignatie al Huşilor. Ierarhul a vorbit despre dificultățile cauzate de Covid-19 şi a explicat că există şi dimensiuni pozitive ale acestei experințe pe care o traversăm cu toţii.

„Dintr-odată am simțit că timpul este la dispoziția mea. De obicei – știți bine! – ne plângem că timpul este cel mai mare dușman al nostru, nu reușim să ne gestionăm pe parcursul unei zile toate activitățile pe care ni le-am propus”.

„Pentru cei cu familii, timpul a fost la dispoziția lor pentru a-l folosi împreună cu membrii familiei; a fost, de asemenea, și mult timp care a putut fi alocat rugăciunii”, a conchis Preasfinţia Sa.

CDS Paris

Centrul de Studii şi Cercetare „Dumitru Stăniloae” este o instituție de cultură şi spiritualitate fondată în anul 2008, prin decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

Inaugurat în iulie 2009, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul „Dumitru Stăniloae” își are sediul la Catedrala Mitropolitană din Paris.

Centrul funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și este împărțit în două secțiuni – una organizând programe în limba română, iar cealaltă, în limba franceză.

Foto credit: CDS Paris


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente