Cateheză pentru adulți în Biserica Ortodoxă

Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus a găzduit în perioada 12-13 noiembrie un curs național de formare din cadrul proiectului „The Way – Calea Mântuirii”, informează „Ziarul Lumina”. La acest curs au participat reprezentanții eparhiilor din Patriarhia Română, prin care se va implementa programul de catehizare la nivel de parohii.

Organizat în aula Academiei Teologice de la Sâmbăta de Sus, cursul s-a adresat preoților delegați de centrele eparhiale pentru a se familiariza cu acest program al Patriarhiei Române. La rândul lor, cursanții vor sprijini preoții de la parohii să implementeze acest proiect de cateheză pentru adulți, elaborat după un model ortodox britanic. Cursul a fost ținut de pr. Constantin Naclad, inspector în cadrul Sectorului Teologic-educațional de la Patriarhia Română și coordonator al proiectelor de cateheză dezvoltate de Patriarhia Română, cum ar fi „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!”. Părintele Naclad le-a vorbit preoților despre cursul „The Way”, a prezentat temele din cadrul acestuia, iar participanții au avut posibilitatea să discute în grupuri pe marginea acestor teme propuse. La întâlnirea de la Sâmbăta de Sus a avut loc în prima zi și organizarea demonstrativă a unei întâlniri de formare după modelul „The Way” și s-a stabilit o metodologie unitară de organizare a întâlnirilor de formare. Totodată, la acest curs s-a stabilit și calendarul întâlnirilor de formare „The Way” pentru anul viitor.

Cursul de cateheze pentru adulți „The Way – Calea Mântuirii” este primul program de acest gen din Biserica noastră și vine în sprijinul proiectelor de cateheză pentru adulți din parohii. „Am avut la acest curs de formare aproximativ 70 de participanți, ca reprezentanți ai eparhiilor din întreaga țară. Le-am prezentat cursul, datele privind dezvoltarea acestuia și am stabilit strategic dezvoltarea sa pentru perioada viitoare. Vom încerca să implementăm cursul în fiecare eparhie și să găsim preoți parohi dispuși să facă un program de cateheză pentru adulți. Programul își propune o catehizare după modelul familial, în care preotul să coordoneze transmiterea învățăturii, introducerea în învățătura de credință ortodoxă și formarea credincioșilor pentru a participa conștient și informat la viața Bisericii”, a spus pr. insp. Constantin Naclad.

Cursul „The Way” a fost elaborat în varianta sa originală la Institutul pentru Studii Creștin-Ortodoxe, aliat cu străvechea Universitate din Cambridge, Marea Britanie, și a fost adaptat în țara noastră la anumite contexte românești. La conceperea cursului original au contribuit și doi români, Răzvan Porumb și Dragoș Herescu, iar Dănuț Mănăstireanu de la World Vision România a facilitat publicarea acestuia, cu dorința de a fi tradus și în limba română. Cursul se adresează tuturor creștinilor ortodocși cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani și are ca supervizor pe Înalt Preasfințitul Kallistos Ware, Mitropolit de Diokleia.

Comentarii Facebook


Știri recente