Catedrala Sf. Gheorghe din Fanar a fost restaurată. Ceremonia inaugurală a avut loc luna aceasta

Biserică istorică Sfântul Gheorghe din cartierul Fanar al Istanbulului a găzduit, în data de 19 noiembrie 2017, ceremonia dedicată finalizării lucrărilor de renovare a lăcașului de cult.

La eveniment au fost prezenți: Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, și Adnan Ertem, Directorul General al Fundațiilor, informează greekreporter.com.

În cuvântul adresat, Patriarhul Bartolomeu a adus mulțumiri Președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Guvernului turc și Directorului General al Fundațiilor pentru inițiativa lor de a renova biserica. El a mai afirmat că este o datorie civică ca obiectivele istorice să fie protejate și predate generațiilor viitoare.

Demersurile pentru renovare au fost inițiate, în anul 2014,  de Directorul General al Fundațiilor. Acestea fac parte din proiectul de restaurare a edificiilor non-musulmane. Biserica Sfântul Gheorghe este, începând cu anul 1600, Catedrala Patriarhiei de Constantinopol.


Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din cartierul Fanar al oraşului Istanbul (Turcia) este cea de-a cincea catedrală a Patriarhiei Ecumenice, începând din anul 1601.

De-a lungul anilor, patriarhi ecumenici, dregători greci şi români au păstrat, au restaurat şi au înfrumuseţat lăcaşul de cult în care slujeşte astăzi Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă şi Patriarh Ecumenic.

Din tezaurul Catedralei Patriarhale „Sfântul Gheorghe“ din Fanar fac parte moaşte de sfinţi şi o bucată din coloana de care Mântuitorul Iisus Hristos a fost legat pentru a fi biciuit de soldaţii romani în timpul Sfintelor Sale Pătimiri, înainte de Răstignire. Obiectul a fost adus la Constantinopol de la Locurile Sfinte de Sfânta Împărăteasă Elena.

Spre venerarea credincioşilor sunt depuse raclele ce adăpostesc moaşte ale Sfintei Împărătese Teofana, ale Sfintei Solomoni şi ale Sfintei Muceniţe Eufimia. Tot în Catedrala Patriarhiei Ecumenice sunt păstrate şi raclele cu moaştele Sfinţilor Ierarhi Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, readuse la Constantinopol şi depuse cu mare cinste în noiembrie 2004.

Foto credit: Greek Reporter

Comentarii Facebook


Știri recente