Catedrala Patriarhală: PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a 25-a după Rusalii

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat în data de 12 noiembrie 2017, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Din soborul slujitor au făcut parte clericii lăcașului de cult monahal.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhonicesc al pericopei evanghelice citite în Duminica a 25-a după Rusalii.

Printre cele expuse, ierarhul a precizat că „locul unde a fost dus omul rănit de tâlhari este Biserica, aceasta fiind un spital duhovnicesc.” Părintele Episcop a descris Biserica ca fiind spațiul unde omul își vindecă atât rănile sufletului, cât și durerile și suferințele trupești prin lucrarea socială – filantropică”.

Continuând explicarea pildei, Preasfinția Sa a subliniat că samarineanul milostiv îl reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos care a venit în lume să caute și să mântuiască pe cel pierdut”. Cel pierdut, a spus ierarhul, este însăși omul care întorcând spatele lui Dumnezeu prin neascultare s-a îndepărtat de el în această lume a păcatului.

În cea de-a doua parte a predicii, Părintele Episcop a amintit celor prezenți că în iubirea aproapelui se reflectă în mod concret și evident iubirea față de Dumnezeu.

Dacă nu înfăptuim binele pentru aproapele, iubirea față de Dumnezeu nu rămâne decât o simplă declarație. Sfântul Evanghelist Ioan, numit apostolul iubirii, spune că dacă pe fratele nostru pe care îl vedem nu îl iubim, nici pe Dumnezeu pe care nu îl vedem nu îl putem iubi. Iubirea aproapelui are aceeași valoare cu iubirea lui Dumnezeu pentru că în ea se reflectă iubirea noastră sau sinceritatea iubirii noastre față de Dumnezeu, a precizat Preasfinția Sa.

În finalul predicii, ierarhul a îndemnat creștinii să urmeze îndemnului Mântuitorului Hristos de a săvârșii binele pentru cel care are nevoie de ajutor și sprijin.

Să reținem sfatul aceasta pe care Mântuitorul l-a dat acestui învățător de lege dornic să dobândească viața de veci: Mergi și fă și tu asemenea. Fiecare creștin este chemat să fie în această lume, plină de suferințe și necazuri, un samarinean milostiv care să toarne vinul și untdelemnul iubirii milostive peste rănile sufletești și trupești ale semenilor noștri care se află în nevoi, a conchis ierarhul.

Foto credit: Andrei Pau / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente