Catedrala Patriarhală | Icoana Maicii Domnului „Iordăniţa” va fi adusă spre cinstire pe Colina Bucuriei

Icoana Maicii Domnului Iordăniţa va fi adusă spre închinare credincioșilor la Catedrala Patriarhală din București. Evenimentul va avea loc în dimineața zilei de 9 martie 2017. Icoana va rămâne pe Colina Bucuriei până în jurul amiezii.

Înainte ca icoană să se întoarcă la așezământul românesc din Țara Sfântă, aceasta va fi așezată spre închinare în paraclisul din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă din București. La manifestarea religioasă, ce va avea loc mâine, vor avea posibilitatea să participe și angajați ai instituției.

***

Timp de peste 30 de ani, icoana s-a aflat în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al Yahud, la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos.

Potrivit părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă, în anul 1967 a început un război, cunoscut în istorie ca războiul de 6 zile, între Israel și o coaliție a țărilor arabe vecine, din care făcea parte și Iordania. Valea Iordanului, unde se află și schitul românesc, a fost grav afectată, acolo având loc operațiuni militare. În fuga lor din fața bombelor, părinții călugări au salvat anumite odoare sfinte, printre care și icoana Maicii Domnului Iordăniţa.

În urma izbucnirii conflictului armat din anul 1967, biserica Schitului Românesc și clădirea care adăpostea chiliile viețuitorilor au fost deteriorate devenind nelocuibile, iar începând cu anul 1970 accesul persoanelor în zonă a fost interzis. Autoritățile israeliene au minat terenul (au fost plantate aproximativ 3.800 de mine) şi au ridicat un gard de demarcație. În prezent, regiunea este declarată zonă militară închisă, pe o distanţă de 5 km de la râul Iordan spre interiorul ţării, accesul făcându-se doar sub escortă militară.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente