Catedrala Națională a fost dorința celor care au iubit istoria neamului românesc, spune PS Timotei

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Naționale, cu ocazia împlinirii a cinci ani de la momentul sfințirii altarului lăcașului de cult.

„A fost o dorință veche, o dorință care s-a exprimat de multe ori în medii oficiale, dar și în dorința multor ierarhi, slujitori ai Bisericii, a celor care au iubit și iubesc istoria acestui pământ românesc”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

Ierarhul a vorbit despre ce a însemnat sfințirea altarului Catedralei Naționale și a subliniat faptul că astfel de evenimente istorice, precum sfințirea unei catedrale naționale, trebuie în continuare celebrate.

Vorbind despre exemplele din Vechiul Testament, Preasfinția Sa a spus că la Ierusalim sărbătoarea târnosirii Templului era mereu prăznuită, fiind o „aducerea aminte a momentului când Regele Solomon s-a rugat înaintea lui Dumnezeu ca să privească ziua și noaptea spre locul acela și să fie ascultate, mereu, rugăciunile care vor fi înălțate către El”.

De asemenea, ierarhul a amintit faptul că practica celebrării sfințirii unui lăcaș de cult datează din timpul Împărătesei Elena, când, tot la Ierusalim, era sărbătorită sfințirea Bisericii „Sfintei Învieri”.

„Toate acestea ne arată că sunt motive întemeiate de a ne aduce aminte de acest moment deosebit de important. Cele ce s-au întâmplat până la momentul când s-a așezat piatra de temelie pentru Catedrala Națională”.

A fost o dorință a multor generații

„A fost o dorință veche, o dorință care s-a exprimat de multe ori în medii oficiale, dar și în dorința multor ierarhi, slujitori ai Bisericii, a celor care au iubit și iubesc istoria acestui pământ românesc. De aceea, discuțiile pe care noi le cunoaștem în general din ultimii ani sunt doar o mică parte a trăirilor și dorințelor care erau de mai bine de un veac și care, cu ajutorul lui Dumnezeu, au prins contur, după cum știți, la sfârșitul anului 2007”.

„În chip special, această stăruință fiind așezată în gândirea și lucrarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar și a celor care au fost împreună cu el. Vom înțelege cât de mici sunt unii oameni și cât de prezente sunt potrivniciile în calea făptuirii binelui. Potrivnicii, cu care ne întâlnim și noi în lucruri mărunte sau chiar importante, dar care încearcă să schimbe planuri, proiecte atât de importante. Dacă acest lucru s-a realizat, înseamnă că și noi putem făptui ceva”.

„Catedrala Națională se înalță către cer ca semn al iubirii, ca semn al iubirii față de Dumnezeu”.

„Dacă muntele Sinai, adeseori a fost înconjurat de nori, după cum ne spune Vechiul Legământ la fel s-a întâmplat atunci când turla catedralei a fost înconjurată în chip minunat de un nor. Care a venit pentru a arăta prezența Duhului Sfânt”.

„Aducându-ne aminte de aceste momente, ne rugăm stăruitor Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum s-a rugat Solomon înaintea templului din Ierusalim. «Să fie ochii tăi privind spre zidirea aceasta, ziua și noaptea, să asculți cererea cu care se vor ruga credincioșii ție». Ne rugăm și noi ca Dumnezeu să primească rugăciunile stăruitoare care sunt îndreptate din inimă către Cel Care stăpânește peste toate”, a adăugat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la final.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente