Catedrala episcopală din Giurgiu și-a sărbătorit hramul istoric

La Praznicul Adormirii Maicii Domnului, astăzi, 15 august 2014, Catedrala Episcopală din Giurgiu și-a sărbătorit hramul istoric. Anul acesta, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, au fost aduse spre închinare în Catedrala Episcopală părticele din moaștele Sfântului Luca al Crimeei de la capela Spitalului Orășenesc Bolintin – Deal, informează episcopiagiurgiului.ro.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe monahul Sava Opreanu pe seama Schitului Sfântul Ier. Nicolae din mun. Giurgiu.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Chiriarhul locului a vorbit despre importanța deosebită pe care o are Maica Domnului în iconomia mântuirii și despre frumusețea duhovnicească a acestui mare praznic al creștinătății: Adormirea Maicii Domnului. Acest slăvit praznic, a arătat Preasfinția Sa, comemorează slăvirea Maicii Mântuitorului, care „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești. Era firesc ca trupul Sfintei Fecioare Maria să învingă moartea prin puterea Fiului lui Dumnezeu care a lucrat în ea, prin aceasta fiind noi încredințați că ridicarea trupului Sfintei Fecioare în slava cerească adeverește faptul că omul poate fi transfigurat și mântuit, că se poate împărtăși de slava cerească.

La final, credincioșii s-au închinat la moaștele Sf. Ier. Luca al Crimeei, primind iconițe cu scena Adormirii Maicii Domnului și ultimul număr al Revistei „Familia Ortodoxă”.

Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Giurgiu a fost construita între anii 1847 – 1851, pe locul unei foste biserici semiîngropate care a existat în timpul stăpânirii otomane. În prezent aceasta reprezintă un important reper duhovnicesc pentru toți credincioșii din Episcopia Giurgiului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…