Catedrala episcopală din Caransebeș și-a sărbătorit hramul

În prima Duminică după Sfintele Paști, Duminica Tomii, Catedrala episcopală din Caransebeș și-a prăznuit hramul

Sărbătoarea a început la orele dimineții printr-o procesiune a soborului de ierarhi, preoți și diaconi, alături de numeroși credincioși, de la reședința episcopală la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, informează episcopiacaransebesului.ro

Sfânta Liturghie solemnă a fost oficiată de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi, în prezența lucrătoarea a Moaștelor Sfântului Cuvios Antonie cel Mare de la Iezerul Vâlcii, aduse în Episcopia Caransebeșului de către o delegație a Arhiepiscopiei Râmnicului condusă de PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Din soborul de ierarhi au făcut parte ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La slujbă au participat autorități centrale, județene și locale, civile și militare, slujitorii altarelor din Caransebeș, însoțiți de credincioși, tineri și copii, precum și sute de credincioși din localitate și împrejurimi, înveșmântați în costume populare, foarte mulți împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

Cuvântul de învățătură i-a aparținut ÎPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a precizat: „În duminica de astăzi, la Sfânta Liturghie, am ascultat cele spuse de Ioan evanghelistul, referitoare la arătările Domnului nostru Iisus Hritos, după ce a Înviat din morți. Prima arătare s-a făcut imediat Sfinților Apostoli, când a intrat Domnul prin ușile încuiate și Sfântul Evanghelist Ioan precizează că la această arătare a Domnului unul din Apostolii Săi, Toma, nu era acolo. Când Domnul a plecat, iar Toma se afla printre ceilalți ucenici, cu toții i-au mărturisit că L-au văzut pe Domnul, însă acesta dând dovadă de o oarecare îndoială, de o oarecare nedreptate care i s-a făcut, întrucât și el s-ar fi bucurat să-L vadă pe Domnul, mai adaugă și aceste cuvinte ale sale: <> Ne relatează apoi Sfântul Ioan că după o săptămână Mântuitorul se arată din nou ucenicilor, de data aceasta este și Toma prezent, le spune iarăși<< Pace vouă! >> și se adresează Sfântului Toma, pentru a-l încredința că a Înviat din morți. Prin aceasta, Mântuitorul Iisus Hritos dovedește că este Dumnezeu cunoscător, știe despre discuția lui Toma cu ceilalți apostoli, despre cerința lui, iar Toma exclamă: <> În primul rând Învierea Domnuluin este cea mai mare minue, apoi cei care trebuiau să vorbească despre aceasta sunt Apostolii, ei sunt cei chemați ca să ducă cuvântul lui Dumnezeu în toată lumea, de aceea pe cât este de adevărat că Mântuitorul Hristos a Înviat, pe atât de mult trebuie să fie de adevărată si convingătoare credința apostolilor. Nu este ceva întâmplător, întrucât Mântuitorul voia ca apostolii să se convingă fără ca să fie forțați, să creadă, trebuia ca Învierea, atât de importantă pentru întraga lume, să fie certicicată chiar și cu o probă directă”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului, care a venit în municipiul de pe Timiș și Sebeș cu binecuvântarea ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: „Între Arhiepiscopia Tomisului și Episcopia Caransebeșului este o legătură strânsă, spirituală, încât venim aici cu bucurie la Caransebeș, după cum și Preasfințitul Părinte Lucian vine la peștera Sfântului Apostol Andrei. Am venit de data aceasta, la invitația Preasfințitului, cu Corul „Armonia”, pentru a aduce într-un fel, recunoștință, mulțumire, pentru că marele compozitor Antoniu Secvens a întocmit o Sfântă Liturghie pe care Corul „Armonia” o cântă cu multă bucurie de fiecare dată. Visam să cântăm și la locul în care marele compozitor a realizat această minunată liturghie, și iată, astăzi un vis împlinit. Suntem bucuroși să gasim aici o spiritualitate vie, mărturisitoare, o credință curată. Suntem bucuroși pentru că ne aflăm în această legătură apostolică unii cu alții și Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne dea tuturor putere și inspirație și să fim apostoli în via Domnului”, a precizat ierarhul dorogean.

La final, a fost prezentat în piața din fața catedralei, un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiției locale, Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeș, a deschis „Ruga de la Oraș”.

Comentarii Facebook


Știri recente