Catedrala din Veria şi-a sărbătorit ocrotitorul: Sfântul Antonie cel Nou

Catedrala din Veria şi-a cinstit ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Nou, în data de 1 august 2018. Sfântul care s-a nevoit în veacul al IX-lea este prăznuit în 17 ianuarie, dar şi la începutul lunii august.

În ajunul sărbătorii, marţi, 31 iulie 2018, a avut loc o procesiune pe străzile oraşului Veria cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci, apoi, în catedrala închinată Sfântului Antonie a fost oficiată slujba Privegherii în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Panteleimon de Veria, Naousa și Kampania.

A doua zi, Mitropolitul Pantelimon a prezidat Sfânta Liturghie şi a adresat celor prezenţi o omilie în care a evidenţiat faptul că în prima zi a postului Adormirii Maicii Domnului este sărbătorită Scoaterea Sfintei Cruci pentru a „ne întări în lupta spirituală pe care o începem reamintindu-ne că în acest demers nu suntem singuri”, ci avem armă nebiruită în lupta cu puterile întunericului.

El a făcut referire la sfinţii 7 fraţi şi mucenici Macabei, dar şi la patronul spiritual al oraşului Veria, Sfântul Antonie cel Nou.

Sfântul Antonie a fost un sihastru smerit şi rugător care a trăit într-o peşteră în apropierea localităţii Veria unde a şi trecut la cele veşnice.

Câţiva ani trupul lui, rămas neputrezit, s-a aflat în peştera unde s-a nevoit. A fost găsit mai târziu de nişte vânători şi au apărut discuţii în sânul comunităţii unde să fie duse moaştele sfântului. L-au aşezat într-un car cu boi, iar boii au mers fără să fie mânaţi de cineva în locul unde se afla altădată casa lui părintească.

Acolo fusese ridicată o biserică închinată Maicii Domnului şi moaştele sale au fost aşezate în lăcaşul de cult. De atunci până astăzi, cel puţin două biserici au fost construite în acelaşi loc, ultima dată în urmă cu mai bine de 100 ani când, în urma unor flăcări care au mistuit vechea biserica, locuitorii din Veria au ridicat un locaş de cult închinat Sfântului Antonie cel Nou.

Foto credit: Imverias.gr

Comentarii Facebook


Știri recente