Catedrala din Bacău este în stadiul de finisaje: Ce lucrări mai sunt necesare

Catedrala din Bacău a intrat în stadiul picturii și finisajelor. Asemenea Catedralei Naționale, este închinată „Înălțării Domnului”, când serbăm și Ziua Eroilor.

Hramul este menit „să păstreze vie în memoria generațiilor prezente și viitoare amintirea celor datorită cărora avem o țară liberă, în care românii își cresc și educă copiii, își mărturisesc credința și se exprimă liber”, transmite, pentru Basilica.ro, Arhim. Pimen Costea, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Pictura în mozaic este realizată pe aproape 50% din suprafața de 3.600 de metri pătrați de la interiorul edificiului.

Mozaicul altarului Catedralei din Bacău. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

„Urmează începerea lucrărilor la catapeteasmă, care va fi din marmură. Scheletul este montat deja”, a mai explicat arhimandritul. Suprafața picturală totală este estimată la aproximativ 5140 de metri pătrați.

Între lucrările care mai urmează a fi realizate se numără și placarea cu marmură a pardoselii și realizarea brâului interior de piatră care ajunge până la 1,2 metri înălțime.

„Stereotomia pentru pardoseală este făcută – este vorba despre măsurători după proiect și calcularea formei și dimensiunilor fiecărei plăci, ca să se știe cum se taie în atelier. Plăcile vin gata tăiate și numerotate și apoi doar se montează”, mai explică părintele vicar administrativ.

Reprezentare computerizată a interiorului Catedralei din Bacău, în care se vede proiectul de pardoseală și placaje aflat în curs de finalizare. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Instalațiile sanitare și termice sunt realizate în proporție de 98%, iar cele electrice, de climatizare și ventilare sunt executate parțial. Urmează să mai fie făcute iluminatul arhitectural, semnalizarea PSI și finalizarea instalației de desfumare pentru subsol, realizată în proporție de 55%.

„Mai sunt de montat echipamentele care, datorită celorlalte tipuri de lucrări care trebuiau făcute, nu s-au putut monta încă. Având volum mai mare, se vor monta ultimele”, spune Arhim. Pimen Costea.

Arhitectura catedralei este în formă de cruce (plan triconc), specifică bisericilor moldovenești. Edificiul are dimensiunile de 64 de metri lungime și 36 de metri lățime în dreptul absidelor. Turla principală (și, implicit, Catedrala) ajunge la înălțimea maximă de 61,75 metri.

Absida nordică a Catedralei din Bacău. Foto: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

La primul subsol al clădirii a fost amenajat un adăpost de apărare civilă, la demisol au fost amplasate o capelă şi un spaţiu expoziţional cu acces separat, iar începând de la cota ±0,00 se înalţă construcţia propriu-zisă a catedralei.

Premierul Marcel Ciolacu, prezent săptămâna trecută în județul Bacău pentru a inaugura o secție de spital, a vizitat șantierul Catedralei din Bacău și șantierul de reabilitare a Așezământului Spitalicesc Precista din Roman al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Imediat după vizită, Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean, a anunțat că Guvernul României va oferi un sprijin financiar, care se adaugă la eforturile de edificare făcute de credincioșii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului începând din 1990 și până în prezent.

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat vineri, 18 mai 2024, șantierul Catedralei din Bacău, avându-l ca ghid pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim al Romanului și Bacăului. Sursa foto: Facebook / Valentin Ivancea

Piatra de temelie a sfântului lăcaș a fost pusă în 1990, dar lucrările s-au reluat în mod susținut după anul 2000, sub arhipăstorirea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopului Romanului și Bacăului.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente