Casa memorială şi Pinacoteca Ghenadie Petrescu a fost sfinţită de Patriarhul României

Casa memorială şi Pinacoteca Ghenadie Petrescu a fost sfinţită sâmbātă la Mănăstirea Căldăruşani de Patriarhul României, după slujba de pomenire oficiată în memoria Mitropolitului Primat.

Alături de Patriarhul Daniel s-a aflat la slujba de sfinţire şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Potrivit Preafericirii Sale, pinacoteca „a fost consolidată şi restaurată de Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului între anii 2006-2012, dar din lipsă de fonduri lucrările s-au oprit”.

Întrucât în 2018 celebrăm Anul Centenar al Marii Uniri din 1918, s-a luat decizia ca „Arhiepiscopia Bucureştilor să ofere sprijinul financiar necesar pentru terminarea lucrărilor”, a spus Patriarhul.

Tot în contextul evenimentului, Părintele Patriarh a prezentat volumul „Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu”, apărut recent la Editura Basilica a Patriarhiei Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a consemnat faptul că lucrarea a fost alcătuită pe baza unui capitol din teza de doctorat a Părintelui Consilier Patriarhal Florin Şerbănescu, la care s-au adăugat „imagini şi mai ales tablouri din pinacotecă”.

„Majoritatea acestor tablouri au aparţinut personal Mitropolitului Ghenadie Petrescu”, a evidenţiat Patriarhul României.

La final, Patriarhul Daniel a oferit diplome de vrednicie celor care au contribuit ca Pinacoteca să fie restaurată, apoi a binecuvântat și vechea stăreție.

Foto Credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente