Patriarhul Daniel s-a rugat la Mănăstirea Căldăruşani pentru Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, s-a rugat sâmbătă la Mănăstirea Căldăruşani pentru Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu, stareț al aşezământului monahal între anii 1905-1918, de la a cărui trecere în veşnicie s-a împlinit un secol. 

Slujba de pomenire a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Patriarhul a rostit un cuvânt în care a înfăţişat celor prezenţi aspecte biografice ale Mitropolitului Ghenadie Petrescu şi contribuţia sa în lucrarea liturgică şi socială a Bisericii.

„În decursul celor 18 ani ai arhipăstoririi sale la Argeș (1876-1893), episcopul Ghenadie Petrescu s-a dovedit a fi un ierarh harnic și atent la nevoile eparhiei pe care o păstorea”.

„Astfel, el a supravegheat îndeaproape restaurarea a numeroase lăcașuri de cult din cuprinsul eparhiei sale, în fruntea cărora menționăm ampla restaurare a Catedralei Episcopale din Curtea de Argeș, ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab, restaurare realizată după planurile arhitectului francez André Lecomte de Noüy”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a subliniat că în timpul vieţii a avut de suferit urmare a devotamentului său faţă de Biserică.

„Lupta ierarhului Ghenadie Petrescu pentru binele Bisericii a oferit un exemplu demn de urmat pentru viitorii slujitori ai Bisericii, însă i-a adus vrednicului ierarh și numeroase neplăceri, mai ales din cauza neînțelegerilor dintre el și regele Carol I al României (1866-1914)”.

„În anul 1896, aducându-i-se unele învinuiri nedrepte, a fost judecat de Sfântul Sinod şi destituit din demnitatea de Mitropolit Primat, iar apoi trimis, ca simplu călugăr, la Mănăstirea Căldărușani, unde a viețuit până la 31 august 1918”, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După slujba de pomenire, Patriarhul României a depus o coroană de flori la mormântul Mitropolitul Primat.

Ghenadie Petrescu a trecut la Domnul în data de 31 august 1918.

Foto Credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Romfilatelia a lansat emisiunea poştală Crăciun 2019

Romfilatelia a introdus în circulaţie săptămâna trecută emisiunea de mărci poştale Crăciun 2019. Pe cele două timbre ale emisiunii sunt ilustrate imagini din manuscrisul Imnul Acatist al Maicii Domnului din colecția Bibliotecii Academiei Române, reprezentând miniaturile „Nașterea Domnului” și „Steaua Magilor”.…