Patriarhul Daniel s-a rugat la Mănăstirea Căldăruşani pentru Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, s-a rugat sâmbătă la Mănăstirea Căldăruşani pentru Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu, stareț al aşezământului monahal între anii 1905-1918, de la a cărui trecere în veşnicie s-a împlinit un secol. 

Slujba de pomenire a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Patriarhul a rostit un cuvânt în care a înfăţişat celor prezenţi aspecte biografice ale Mitropolitului Ghenadie Petrescu şi contribuţia sa în lucrarea liturgică şi socială a Bisericii.

„În decursul celor 18 ani ai arhipăstoririi sale la Argeș (1876-1893), episcopul Ghenadie Petrescu s-a dovedit a fi un ierarh harnic și atent la nevoile eparhiei pe care o păstorea”.

„Astfel, el a supravegheat îndeaproape restaurarea a numeroase lăcașuri de cult din cuprinsul eparhiei sale, în fruntea cărora menționăm ampla restaurare a Catedralei Episcopale din Curtea de Argeș, ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab, restaurare realizată după planurile arhitectului francez André Lecomte de Noüy”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Daniel a subliniat că în timpul vieţii a avut de suferit urmare a devotamentului său faţă de Biserică.

„Lupta ierarhului Ghenadie Petrescu pentru binele Bisericii a oferit un exemplu demn de urmat pentru viitorii slujitori ai Bisericii, însă i-a adus vrednicului ierarh și numeroase neplăceri, mai ales din cauza neînțelegerilor dintre el și regele Carol I al României (1866-1914)”.

„În anul 1896, aducându-i-se unele învinuiri nedrepte, a fost judecat de Sfântul Sinod şi destituit din demnitatea de Mitropolit Primat, iar apoi trimis, ca simplu călugăr, la Mănăstirea Căldărușani, unde a viețuit până la 31 august 1918”, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După slujba de pomenire, Patriarhul României a depus o coroană de flori la mormântul Mitropolitul Primat.

Ghenadie Petrescu a trecut la Domnul în data de 31 august 1918.

Foto Credit: Mihnea Păduraru / Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente