Casa Memorială „Justinian Arhiepiscopul” este pregătită pentru inaugurarea din 29 mai

Părintele Episcop Iustin a vizitat localitatea Plopiș, unde se desfășoară lucrările de restaurare a Casei Memoriale „Justinian Arhiepiscopul” și a bisericii monument istoric „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Cele două repere culturale vor fi inaugurate în 29 mai, când se împlinesc 100 de ani de la nașterea Arhiepiscopului Justinian Chira.

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” este monument istoric înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO, iar în 29 mai va fi resfințită.

În aceeași zi va fi inaugurată și Casa Memorială „Justinian Arhiepiscopul”, care va intra în circuitul turistic al Maramureşului și, implicit, în patrimoniul cultural naţional. Cu aceeași ocazie, școala primară din Plopiș va primi numele „Arhiepiscop Justinian Chira”.

Credit foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Proiectul de restaurare a casei ierarhului își dorește să ofere un reper pentru ceea ce înseamnă satul românesc şi valorile cultural-religioase care au format lideri spirituali.

Casa Memorială „Jus­tinian Chira” este situată lângă noua biserică a Parohiei Plopiș.

Arhiepiscopul Justiani Chira a venit pe lume în 28 mai 1921, în Duminica Mare, în timp ce clopotele băteau de sărbătoare. De aceea, sătenii au spus că va ajunge om mare.

A făcut școala elementară la Plopiș în perioada 1927-1934, luând constant Premiul Întâi. Era din copilărie un cititor avid, iar la un examen i-a uimit pe evaluatori cu o lucrare în care îndemna conducătorii să se preocupe mai mult de soarta țăranilor.

Vezi și:

Credit foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente