Cărți de cult și elemente din calendar diortosite

Patriarhia Română, prin departamentele sale de cercetători, lucrează de mai mult timp la diortosirea textelor din cărțile de cult dar și la îndreptarea unor neconcordanțe din Calendarul ortodox.

Multe dintre cărțile de cult și o parte din mineie au fost deja republicate cu textele corectate. În privința calendarului, anul acesta au fost făcute câteva modificări mai importante.

Printre acestea se numără și revenirea la denumirea de „proroc” pentru profeți, renunțându-se la grafierea și pronunția cu dublu „o”.

„Acest cuvânt provine din limba slavonă și nu se bazează pe falsa etimologie conform căreia ar proveni din limba greacă. Luându-se în considerare etimologia corectă a cuvântului din limba slavonă s-a revenit la forma veche și prezentă în vechile cărți de cult, aceea de proroc și nu prooroc. De altfel, forma aceasta era prezentă și în vechile noastre colinde”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Chiril Lovin – Departamentul Carte de cult al Patriarhiei Române.

Printre modificările aduse la Calendar se mai numără și unele ce țin de onomastică și toponimie. Au mai fost adăugate în Calendarul pe 2013, pe lângă altele, și prăznuirile celor 7 Sinoade Ecumenice.

Comentarii Facebook


Știri recente