Caraș-Severin: Pe ruinele mănăstirii medievale de la Coronini se înființează un nou așezământ monahal

Pe locul unei vechi mănăstiri din apropierea localității Coronini, județul Caraş-Severin, va fi reluată în curând viața monahală, informează Episcopia Caransebeșului.

Episcopul Lucian al Caransebeșului a sfințit vineri piatra de temelie pentru un nou lăcaș de cult și l-a hirotesit stareț al viitoarei mănăstiri pe ieromonahul Galaction Roiban, originar din Coronini și viețuitor al Mănăstirii Sâmbăta de Sus, ucenic al părintelui Teofil Părăian.

„Părintele Galaction va prelua conducerea acestui așezământ monahal și va încerca să adune o obște în jurul Sfinției sale, astfel încât lucrarea Mariei să se împletească cu lucrarea Martei. Sperăm ca în acest loc, în viitorul apropiat, să se ridice un schit, ruinele vechii mănăstiri să fie conservate și credincioșii să se obișnuiască să vină aici ca la un loc sfânt, pentru că, din cele mai vechi timpuri, acest loc era cunoscut în tradiția locală sub denumirea «La Mănăstire»”, a spus ierarhul.

Ruinele vechii mănăstiri ortodoxe de la sfârșitul secolului al XV-lea pe Valea Văradului din Clisura Dunării, în apropierea localităţii Coronini au fost descoperite în anul 2013. Biserica Mănăstirii „Sfântul Arhanghel” este un monument cu plan arhaic, ce a cunoscut o lungă vieţuire în timp, în Evul Mediu.

Vezi mai multe detalii despre fosta mănăstire medievală în Ziarul Lumina.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente