Capitol dedicat Atelierelor Patriarhiei Române într-o cercetare academică

În teza de doctorat despre istoria şi semnificaţiile obiectelor de cult, susţinută marţi la Iaşi, arhim. Dionisie Constantin a dedicat un capitol Atelierelor Patriarhiei Române.

Autorul a abordat acest subiect la îndemnul Părintelui Patriarh Daniel.

În cadrul susţinerii ştiinţifice a tezei, părintele arhimandrit Dionisie a realizat o prezentare detaliată a obiectelor folosite în cultul creștin-ortodox, pornind de la temeiurile biblice și patristice, cadrul în care au apărut și au fost elaborate, istoricul și simbolismele acestora.

„Deoarece au constituit vreme de peste cincisprezece secole unul dintre domeniile predilecte de manifestare ale tendinţelor artistice, importanţa studiului obiectelor de cult nu este mărginită doar la spaţiul teologic, ci include atât domeniul istoriei, cât şi pe acela al istoriei artei, fiind deosebit de relevante pentru manifestarea feluritelor influenţe regionale, determinarea perioadelor de predominanţă a unui stil artistic, cu particularităţile caracteristice, cât şi evoluţia tehnicilor de prelucrare a metalelor şi stofelor, lemnului, pietrei, ceramicii s.a.”, a evidenţiat Consilierul Patriarhal Dionisie Constantin.

Premieră în Teologia Ortodoxă

Coordonatorul ştiinţific al tezei a fost pr. Viorel Sava de la Facultatea de Teologie din Iaşi.

„Lucrarea în forma în care este prezentată astăzi, reprezintă o premieră în teologia ortodoxă de pretutindeni”, a spus părintele Sava.

„În spațiul ortodox românesc, o prezentare sumară a obiectelor liturgice au făcut Vasile Mitrofanovici și Teodor Tarnavschi la Cernăuți, acum un secol în urmă, tema fiind reluată, mai aproape de vremea noastră, de Părintele Profesor Ene Braniște în Liturgica generală”.

Părintele Sava a remarcat că „noutatea rezultă și din faptul că o parte însemnată a lucrării este dedicată realizării obiectelor bisericești în spațiul românesc”.

„Părintele Dionisie a depus eforturi admirabile pentru a descoperi documentele vremii, cu ajutorul cărora să poată construi istoria Atelierelor Patriarhiei Române și a obiectelor de cult care au fost confecționate de către acestea”.

Din comisia de doctorat au făcut parte profesorii universitari: pr. Ioan Cristinel Teşu, pr. Vasile Stanciu, arhim. Teofil (Cristian) Tia şi pr. Petre Semen.

După ședința de prezentare publică a lucrării a urmat depunerea jurământului de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica Ortodoxă, ceremonie desfăşurată în capela Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Părintele arhimandrit Dionisie Constantin este consilier patriarhal pentru Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române şi slujitor la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Comentarii Facebook


Știri recente