Capela „Sfântul Ioan Maximovici” de la spitalul Jebel și-a sărbătorit ocrotitorul

În aceste zile, la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Jebel din județul Timiș a avut loc pomenirea Sfântului ocrotitor Ioan Maximovici, Arhiepiscop de Shanghai și San Francisco. Cu această ocazie au fost aduse spre cinstire o bucată din veșmântul Sfântului Ioan Maximovici și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Rusul, informează „Ziarul Lumina”.

Slujbele au început cu Acatistul Sfântului Ioan Maximovici, urmat de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul Sfintei Liturghii, alături de părintele Ioan Vasile Cheregi, preotul spitalului, au slujit și doi preoți invitați, părintele Pamfil Radu, de la Spitalul de Psihiatrie Găvojdia, județul Timiș, și părintele ieromonah Rafael Mutrescu, de la Mănăstirea „Sfânta Treime” Pereu, județul Timiș. Au participat la Sfânta Liturghie bolnavii internați în spital, doctori ai spitalului, asistente, infirmieri și credincioși din Parohia Jebel, care au adus prinoase pentru cei bolnavi. Bucuria a fost mare, căci credincioșii prezenți au ascultat cuvântul de învățătură și mulți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Cuvântul de învățătură a evidențiat viața și activitatea Sfântului Ioan Maximovici, virtuțile sale, smerenia, postul, rugăciunile, privegherile și dragostea sa nețărmurită pentru aproapele. „E important să cinstim pe Sfântul Ioan Maximovici, ca unul ce mijlocește pentru noi toți înaintea Domnului, să îi urmăm viața curată și plină de mireasma sfințeniei și să ne rugăm lui ca unuia ce a bineplăcut lui Dumnezeu”, a precizat părintele Ioan Vasile Cheregi. S-au binecuvântat prinoasele aduse pentru cei bolnavi, s-au pomenit cei care le-au adus și s-a făcut o pomenire pentru pacienții răposați ai spitalului. Pentru că Însuși Hristos Domnul ne spune în Evanghelia zilei: „Nu oricine Îmi zice Doamne, Doamne va intra în Împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu care este în ceruri” (Mt. 7, 15-21).

La finalul slujbei, credincioșii prezenți au avut posibilitatea de a săruta o bucată din veșmântul Sfântului Ioan Maximovici, adus de o credincioasă apropiată spitalului, care a fost în America, și o părticică din moaștele Sfântului Ioan Rusul, adusă de părintele de la Spitalul de Psihiatrie din Găvojdia. „Mulțumim Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, pentru purtarea sa de grijă față de acest spital, conducerii pentru spațiul dat în folosință, care deservește capela, preoților invitați, credincioșilor din Parohia Jebel și bolnavilor din spital care au ascultat cu răbdare, în ordine și cu atenție, Sfânta Liturghie până la final. Fiecare a fost uns cu ulei de la Taina Sfântului Maslu de la catedrala din San Francisco, acolo unde sălășluiesc moaștele Sfântului Ioan Maximovici, și au luat anafora. Agapa frățească a avut loc în sala de la raportul de gardă”, a declarat pr. Ioan Vasile Cheregi, duhovnicul de la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Jebel din județul Timiș.

Comentarii Facebook


Știri recente