Cantina socială a Parohiei „Sfânta Maria” – Miron Patriarhul: o tradiție continuată peste șase decenii

În cadrul Parohiei „Sfânta Maria” – Miron Patriarhul din București funcționează una dintre cele mai vechi cantine sociale. Întemeiată la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, împiedicată de comuniști să mai funcționeze și reînființată după anul 2000, cantina oferă astăzi de două sau trei ori pe săptămână o masă caldă oamenilor săraci.

Parohia „Sfânta Maria” – Miron Patriarhul, înființată în anul 1925, a avut în grijă în general cartierul locuit de angajați ai Căilor Ferate Române din București, biserica parohiei fiind în vecinătatea Atelierelor CFR Grivița, a Depoului CFR și a Gării Basarab. Lăcașul de rugăciune, închinat Adormirii Maicii Domnului, ctitorit de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, și de regina Maria a României, impresionează și astăzi prin frumusețea, noblețea și respectul pe care le impune celor care îi trec pragul sau care se reculeg în parcul ce-l înconjoară. „Referitor la credincioșii din parohia noastră, pot spune că este un cartier de ceferiști, e un cartier de oameni săraci, așa i-am găsit când am venit prima dată aici, oameni cu nevoi materiale, dar foarte buni la suflet, credincioși, care cu timp și fără timp veneau și la sfânta biserică, la Sfânta Liturghie, și participau la treburile și activitățile bisericii, oameni de omenie, în care puteai să pui bază”, ne-a spus părintele paroh Ioan Șurubaru, de la Parohia „Sfânta Maria” – Miron Patriarhul. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, zona a fost intens și distrugător bombardată de aviația americană. Au fost avariate în anul 1944 Depourile CFR, Gara Basarab, Atelierele Grivița, Gara de Nord, precum și cartierul de ceferiști. Pe lângă pagubele materiale foarte mari, au fost pierdute un număr mare de vieți omenești, iar în urma distrugerilor materiale mulți oameni au rămas pe drumuri. Violența bombardamentului nu poate fi înțeleasă decât prin mărturiile celor care au fost atunci martori. „Am aflat de la cei mai în vârstă pe care i-am întâlnit în parohie că suflul exploziilor bombelor lansate din avioane a fost așa de puternic, încât oamenii au fost aruncați pur și simplu din casele lor pe ferestre, prin aer. Unii au fost găsiți răniți la sute de metri prin copaci sau în cimitirul din apropiere”, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele paroh.

Cantină pentru orfani și văduvele de război

În acest context, părintele Nicolae Iordănescu, parohul de la acea vreme al Bisericii „Sfânta Maria” – Miron Patriarhul, a pus bazele unei cantine sociale în parcul din vecinătatea lăcașului de rugăciune. Cu ajutorul familiei și al unor credincioși inimoși, se ajunsese ca aproape în fiecare zi să fie servită hrana pentru săraci, oameni care nu mai aveau unde locui, văduve și orfani de război. „Părintele Nicolae Iordănescu și cu doamna preoteasă Maria Iordănescu au pus bazele unei cantine sociale care se afla în acea vreme în parc. Acolo au așezat o cantină cu câteva camere, unde oamenii primeau hrana. Chiar doamna preoteasă Maria era în mijlocul femeilor care găteau și serveau la masă. Erau ajutați în principal orfanii și văduvele de război și oamenii care nu mai aveau nimic”, ne-a povestit părintele Ioan Șurubaru. Odată cu venirea comuniștilor la conducerea României, astfel de activități ale bisericilor au fost stopate. Cantina a fost închisă. Cu toate acestea, părintele Ioan Șurubaru ne-a spus că în perioada comunistă, cu toate restricțiile care îi vizau pe preoți, acțiunile de ajutorare a săracilor au continuat, nu într-o manieră organizată și programată, ci ocazional. „În perioada comunistă mergeam cu pachete la căminul de bătrâni de la Spitalul Nr. 9 și la un cămin de copii din Berceni. Încă din 1975 am făcut aceste acțiuni caritabile. Deși se spunea că nu era voie, cine dorea să facă acest lucru putea.”

Așezământul a fost reînființat în 2000

Din anul 2000, în cadrul parohiei a fost înființată Cantina socială „Sfânta Maria” – Miron Patriarhul. Părintele Ioan Șurubaru, ajutat de doamna preoteasă Margareta Șurubaru, împreună cu alți oameni credincioși au reînnodat tradiția vechii cantine sociale, îndeplinind toate condițiile sanitare și igienice de funcționare a unui astfel de așezământ. „În anul 2000, am făcut această cantină, și preoteasa Margareta Șurubaru, ajutată de doamne din comitetul parohial, din acel an până astăzi gătește pentru credincioșii nevoiași, care primesc hrană caldă în fiecare zi de sâmbătă și duminică, și uneori cu ocazia unor mari sărbători, după posibilitățile pe care le avem. Preoteasa este inima acestei acțiuni și avem certitudinea că tot ceea ce se cumpără este proaspăt și trebuie să corespundă din punct de vedere sanitar. Am avut numeroase inspecții și am ieșit foarte bine. Putem să dăm de mâncare cam la 50 de persoane. Și de două ori și de trei ori, în funcție de posibilități. Cantina socială «Sfânta Maria» – Miron Patriarhul este prima înființată pe lângă o biserică din Capitală”, a spus părintele paroh.

Comentarii Facebook


Știri recente