Cântecele Învierii la Mănăstirea Săraca

Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului în Duminica a III-a după Paști, Preasfințitul Părinte Paisie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent la biserica cu hramul „Schimbarea la Față” de la Mănăstirea Săraca, unde a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul preoților au făcut parte pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la centrul eparhial, pr. Ioan Prisăcean, protopop în cadrul Protopopiatului Deta, Părintele Arhimandrit Climent Vântu, Starețul Mânăstirii Săraca și alți părinți slujitori din Timișoara. Răspunsurile liturgice din cadrul Sfintei Liturghii au fost date de către corul „Theoforos” al Arhiepiscopiei Timișoarei condus de diac. Ion Alexandru Ardereanu și corala „Ghiroceana” condusă de Mircea Sturza din localitatea Giroc.

În tâlcuirea evangheliei din duminica Mironosițelor PS Paisie a vorbit credincioșilor despre purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de cei adormiți și despre dovezile pe care Sfânta Evanghelie ni le aduce nouă celor de astăzi pentru a fi încredințați cu putere și tărie de învierea din morți a Domnului nostru Iisus Hristos. Totodată evanghelia ne vorbește de primii „apostoli” ai apostolilor au fost femeile mironosițe, cele care au venit cu aromate să ungă trupul Domnului.

După Sfânta Liturghie a urmat manifestarea „Cântecele Învierii”, ajunsă la cea de-a XVIII-a ediție la care au luat mai multe coruri, atât din Banatul românesc, cât și din Banatul sârbesc. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Banatului în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Consiliul Județean Timiș, potrivit mitropolia-banatului.ro.

Moderatorii evenimentului au fost prof. Ciprian Cipu, directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș și Ing. Răzvan Hrenoschi, șeful Serviciului Relații Publice din cadrul Consiliului Județean Timiș.

Au participat corala „Ghiroceana” din localitatea Giroc, corala „Armonia” din localitatea Săcălaz, corul parohial din Moșnița Nouă, corul din Foeni condus de pr. Nicolae Strizu, parohul bisericii, corul Bisericii Catolice din Dudeștii Noi și corul „Sfinții Trei Ierarhi” din Petrovaselo, provincia Voivodina din Serbia. La final toate corurile participante au primit diplome din partea organizatorilor.

PS Paisie a binecuvântat acest frumos eveniment, și a specificat că manifestarea reprezintă o frumoasă tradiție locală prin care se păstrează frumusețea coralelor parohiale și a transmis celor prezenți de purtarea de grijă și binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului.

De asemenea au fost prezenți la Sfânta Mănăstire Săraca și grupul catehetic de la Parohia Fratelia, Protopopiatul Timișoara I condus de Pr. Alexandru Ranca și Pr. Ioan Bălăngean. În biserica monument istoric din cadrul mănăstirii Preasfințitul Paisie a ținut un cuvânt duhovnicesc de învățătură tinerilor prezenți, în care a accentuat importanța viețuirii creștine autentice, posibilă prin spovedanie, post, rugăciune și culminând cu Sfânta Cuminecătură. Ceea ce îi desparte pe tineri de Hristos sunt păcatele, de aceea asumarea unui mod de viață creștin aduce liniște și bucurie în sufletele tinerilor.

Comentarii Facebook


Știri recente