Cântări din slujba Sfinților Împărați

„Istoria Bisericii prin Sfinții Împărați într-o amforă muzicală bizantină”, acesta este titlul unei alte apariții debut în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. Noul proiect completează șirul aparițiilor inedite de sub egida Editurii „Mitropolia Olteniei” cu un stick muzical în formă de amforă de ceramică, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Între recentele proiecte muzicale finalizate de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane din Craiova se numără buchetul de cântări bizantine desprinse din slujba Sfinților Împărați Constantin și Elena. Lucrarea, așezată pe un stick muzical în formă de amforă, a fost realizată în condiții grafice deosebite la Editura „Mitropolia Olteniei”, sub binecuvântarea și povața Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Noua apariție muzicală reprezintă în primul rând un prinos de recunoștință adus Sfinților Împărați, la ceas omagial, bine știut fiind că 2013 este anul cinstirii acestor doi mari apărători ai credinței noastre ortodoxe.

Unicitatea și originalitatea proiectului sunt date de conlucrarea muzicii cu grafica superlativă inovatoare. Metoda de reprezentare uimește cu dibăcia îmbinării de imagini, texte și nuanțe de culori, frânturile de pictură din cadrul bisericilor oltene devenind în felul acesta „vehicul” al istoriei redată evolutiv și integral.

Amfora, un simbol cu reverberații teologice

Deloc întâmplător, motivul amforei, obiect antic ce servea la păstrarea îndelungată a vinului și a untdelemnului, ne hrănește perspectiva cu „vinul cel bun” al „ospățului de taină”, „păstrat până acum”, și toarnă peste neputințele noastre un alt „untdelemn și vin” spre tămăduirea lor. Este de fapt o vindecare prin muzică, pilda Sfinților Împărați și faptele lor de sfințenie adunând laolaltă motivația necesară unei mobilizări generale spre dobândirea bunătăților nepieritoare. Acest vas devine depozitar al dumnezeieștilor armonii, păstrând de acum încolo „duhul” autentic bizantin al cântărilor noastre. Nu întâmplător, în tradiția veche armonia sunetului notelor cântate de psalții bizantini purtau denumirea de „duhuri”, împlinindu-se mai târziu în denumirea clasică de „neume bizantine”.

Grupul psaltic al Catedralei chiriarhale din Craiova încearcă să păstreze neschimbate aceste reguli, tocmai pentru a pune în valoare splendoarea unei tradiții harismatice, plină de duh. Așa se face că psalții Craiovei nu numai că interpretează neumele, ci trăiesc și respiră duhul lor, care este adevăratul ethos eclesial, însuflețit și preamărit în doxologii și imne, închinate de această dată Sfinților Împărați. Și dacă muzica hristoforă și aghioforă devine expresia teologiei harice, atunci imnele sustrase din cadrul slujbelor ating efectiv culmile doxologice ale vieții bisericești. Un strop din acest inepuizabil rezervor de cântare și trăire bisericească se toarnă astăzi în amfora muzicală a Sfinților Împărați, împodobită din prisosul picturii bizantine din Oltenia și oferită în dar poporului credincios spre slava și lauda Împăratului Ceresc.

Comentarii Facebook


Știri recente