Canonul Sfântului Andrei Criteanul se va oficia în prima săptămână a Postului Mare

În prima săptămână din Postul Sfintelor Paști, în toate Bisericile Ortodoxe se va săvârși Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Numit și Canonul cel Mare, acesta cuprinde 250 de stihiri, spre deosebire de 30, câte are un canon obișnuit.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este structurat din nouă cântări, sau pesne, tema centrală fiind sublinierea stării de păcătoșenie a sufletului.

În perioada aceasta a Postului Sfintelor Paști se săvârșește Canonul Sfântului Andrei Criteanul sau Canonul Mare. Este mare pentru că are toate pesnele, spre deosebire de celelalte canoane cărora le lipsește peasna a doua. Fiecare cântare este inspirată după o cântare veterotestamentară sau noutestamentară”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, potrivit Radio TRINITAS. De asemenea, „Canonul Sfântului Andrei Criteanul este mare și prin numărul de 250 de strofe pe care le conține și el se săvârșește în primele zile ale postului, adică în primă săptămână, cântările canonului fiind împărțite, iar în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare se săvârșește tot Canonul”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

O atenție deosebită este acordată în Canon răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul, prin Jertfa de pe Cruce. Sfântul Andrei Criteanul ne amintește necesitatea pocăinței, fără de care nu poate exista restaurare și, respectiv, îndumnezeire.

Comentarii Facebook


Știri recente