Canonul cel Mare oficiat la Paraclisul Seminarului Sfântul Nicolae din Râmnicu Vâlcea

În cea de-a treia zi a primei săptămâni din Postul Mare, miercuri, 20 martie 2013, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Paraclisul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, fiind înconjurat de un sobor de preoți, profesori în cadrul școlii teologice vâlcene, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Slujba Canonului a început la ora 16.00, în Paraclisul Seminarului fiind prezenți preoții profesori și elevii seminariști din toți anii de studiu.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre conținutul și semnificațiile Canonului Sfântului Andrei Criteanul, punând accent pe post și rugăciune, credință și dragoste: „Postul și rugăciunea ne ajută să înțelegem sensul existenței noastre, ne ajută să trecem de la cuvântul distrugător (când ia forma jignirii, minciunii, a defăimării, a clevetirii, a judecării aproapelui), la cuvântul care zidește, care întărește comuniunea dintre oameni, care dă viață, încurajează, înalță, unește și scoate în evidență ceea ce este lumină și bunătate în om. În Canonul Sfântului Andrei Criteanul găsim argumente în lupta noastră cu păcatul, cu nepostirea și cu lipsa rugăciunii, acestea fiind expuse într-o succesiune având în centru lucrarea și jertfa de pe Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, ca model de atitudine, trăire și dăruire. Atunci când credem cu adevărat în rostul postului, a rugăciunii, a iertării prin iubire, a participării la sfintele slujbe, simțurile omului sunt luminate de harul lui Dumnezeu, iar viața noastră se transformă în bucurie și comuniune cu Sfânta Treime. Aici la Seminar, dumneavoastră, elevii deprindeți într-un mod complex înțelegerea și punerea în practică a virtuților creștine, a învățăturii Bisericii despre rugăciune, post, dragoste, comuniune sfântă, după ce în familie ați așezat baza acestei frumoase viețuiri (†¦). Să ne ajute Dumnezeu ca după parcursul zilelor de post și rugăciune intensă să putem observa o schimbare în atitudinea noastră, în modul de a gândi și a făptui, pentru a gândi și simți ca Domnul nostru Iisus Hristos, spunând cu Sfântul Apostol Pavel: „și nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine. Și viața mea de acum, în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine” (Galateni, 2,20).”

La final, Părintele Prof. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului, a mulțumit Părintelui Ierarh pentru cuvântul de învățătură și pentru vizita și binecuvântarea arhierească oferite cadrelor didactice și elevilor seminariști la începutul Postului Sfintelor Paști.

Joi, 21 martie, în cea de-a patra zi a Săptămânii duhovnicești, când se citește ultima parte a Canonului cel Mare a Sfântului Andrei Criteanul, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul va participa la slujba Pavecerniței Mari la Mănăstirea Ostrov.

Comentarii Facebook


Știri recente