Canonul cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Timișoara

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, luni, 19 martie 2013, începând cu ora 17:00, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Catedrala mitropolitană din Timișoara, informează site-ul mitropolia-banatului.ro.

În cadrul slujbei, ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei. Cu acest prilej, un număr mare de credincioși timișoreni au luat parte la citirea primei părți a Canonului cel Mare

În încheierea slujbei, Preasfințitul Paisie a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți, referitor la folosul duhovnicesc al postului și la bucuria unirii omului cu Dumnezeu în Sfânta Taină a Euharistiei. Canonul cel Mare se citește fragmentar în primele patru zile ale Postului Sfintelor Paști, iar integral doar în ziua de miercuri din săptămâna a V-a a Postului Mare. Acesta este în primul rând o meditație biblică și o rugăciune de pocăință și a fost alcătuit de Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, adormit în anul 740. Acesta cuprinde 250 de tropare sau strofe, structurate în nouă serii de cântări, compuse, la rândul lor, din stihiri scurte de pocăință, urmate de stihul „Miluiește-mă Dumnezeule, miluiește-mă!”. În încheiere, fiecare cântare conține câte două tropare de mare importanță dogmatică, unul închinat Preasfintei Treimi, iar celălalt Maicii Domnului. Canonul cel Mare prezintă istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinților, Adam și Eva, și până la Pătimirile și Învierea Domnului. Totodată, slujba exprimă pocăința și dorința de îndreptare a omului căzut în păcat și biruit de patimi. Astfel, prin conlucrarea și participarea credincioșilor la actul pocăinței și al despătimirii, aceștia pun început bun în călătoria lor duhovnicească spre Înviere.

Comentarii Facebook


Știri recente