Când poartă Patriarhul României rasă neagră?

De obicei, Patriarhul României poartă haine clericale de culoare albă ca expresie a permanentei canonicități a Bisericii Ortodoxe Române, care nu a avut niciodată abateri de la comuniunea Ortodoxiei, fiind o Biserică păstrătoare a adevărului.

Cu toate acestea, în mod excepţional, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române poate purta rasă de culoare neagră în prima săptămână a Postului Mare, în Săptămâna Pătimirilor, la Prohodul Domnului, în contextul perioadei de postire, simbolizând o stare de pocăinţă profundă.

Deşi rasa este de culoare neagră, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române păstrează camilafca de culoare albă în perioada mai sus menţionată.

„Haina neagră simbolizează moartea păcatelor şi a patimilor spre învierea lăuntrică”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Pr. Vasile Gavrilă de la Paraclisul Universitar Sf. Nicolae Ghica, care a adăugat că Patriarhul României poate îmbrăca haine clericale de culoare neagră şi în cazul unor evenimente de doliu naţional.

Despre ţinuta Patriarhului României se menţionează în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române:

„Patriarhul poartă ca însemne distinctive: o cruce şi două engolpioane, haine de culoare  albă: reverendă şi rasă, culion şi camilafcă având cruce” (Art. 25, 4).

Tradiţia purtării hainelor clericale albe a început odată cu primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, care a primit, în ziua întronizării, o camilafcă albă de la Mitropolitul Dionisie al Varşoviei. Apoi, el a extins această culoare la toată ţinuta patriarhală.

În Bisericile slave, Întâistătorii poartă ținută neagră și camilafcă albă, iar în Bisericile de tradiţie greacă au ținută complet neagră.

Întâistătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale la Sinaxa de la Chambésy – 2016. Foto credit: Basilica.ro/Robert Nicolae

Hainele clericale

Reverenda este o haină preoţească pe care o poartă toţi monahii şi clericii: diaconi, preoţi şi ierarhi.

O ţinută clericală presupune, pe lân­gă reverendă şi o haină care se poartă peste reverendă, cunoscută cu numele de rasă , cro­i­tă cu mâneci mai largi.

Culionul sau potcapul este un acoperământ de cap, realizat din catifea neagră.

La călugări sau episcopi, peste potcap se poartă un acoperământ negru de forma voa­lului, care atârnă pe spate, numit camilafcă.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente