Campanie pentru refacerea mormântului Pr. Alexandru Cristea, compozitorul Imnului Republicii Moldova

Asociația Monumentum și Societatea Limba Noastră cea Română strâng fonduri pentru a reface crucea de la mormântul preotului Alexandru Cristea, care a compus muzica Imnului de stat al Republicii Moldova. Arhitectul Mihail Andrieș a creat proiectul noii cruci și este nevoie de 40.000 de lei moldovenești pentru turnarea ei.

Postamentul de pe mormântul Părintelui Alexandru Cristea conținea o cruce frumos ornamentată din fier, cu chipul și numele lui, realizată în 1998 de Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Monumentul funerar, situat în Cimitirul Ortodox Central din Chișinău, a fost vandalizat. Din el a mai rămas postamentul, pe care este fixată o placă de marmură cu inscripția: „Preot, dirijor de cor, autorul muzicii imnului de stat al Republicii Moldova”.

Crucea dispărută de pe mormântul Părintelui Alexandru Cristea. Foto: Părintele Maxim Melinte

Părintele Alexandru Cristea, preot, compozitor și profesor de muzică, a trecut la Domnul în 1942, iar anul acesta, în 13 decembrie, se împlinesc 130 de ani de la naşterea sa. A rămas în istorie prin muzica pe care a compus-o pe versurile poeziei lui Alexei Mateevici, Limba noastră. Cântecul a devenit în 1994 Imnul de stat al Republicii Moldova.

Asociația Monumentum a fost înființată în 2018 de un grup de intelectuali din Chișinău, cu scopul refacerii monumentelor interbelice din stânga Prutului. „Trebuie să ţinem cu dinţii la tot ce este naţional, românesc şi creştinesc, ca să ne păstrăm identitatea”, a spus avocatul  Iulian Rusanovschi, membru fondator.

Mitropolitul Petru al Basarabiei le-a acordat distincții membrilor asociației pentru activitatea lor de recuperare a memoriei românești.

Pentru donații

Asociația Obștească Monumentum
MOLDMD2X
MD73ML000000022514342027
1018620001687
Telefon: 079444462

Foto credit: Nadejda Roșcovanu

Comentarii Facebook


Știri recente