Campania „Zero plastic în Delta Dunării”, aproape de final: O tonă de deşeuri colectate

Aproape o tonă de deşeuri au fost strânse în cadrul campaniei „Zero plastic în Delta Dunării”, derulată de organizaţia World Wildlife Fund (WWF) în parteneriat cu o companie privată. Proiectul a debutat în luna iulie şi se va încheia în perioada imediat următoare.

Acţiunile de colectare a plasticului s-au desfăşurat la Mahmudia, pe canalul Litcov, în incinta Carasuhat, la Murighiol şi Dunavăţu, Crişan, Sulina şi Sfântu Gheorghe.

Coordonatorul local al WWF, Cristian Mititelu Răileanu, a declarat pentru Agerpres că proiectul nu şi-a propus „să se laude” cu tone de PET-uri strânse în Deltă, ci să-i conştientizeze pe vizitatori că pot face lucruri vizibile cu eforturi minim.

„Am vrut să arătăm că există deşeuri şi că se pot colecta de fiecare dintre noi. Barca noastră este la fel ca bărcile folosite de turişti în Deltă. Aşa cum avem un sac sau mai mulţi în barcă şi strângem deşeuri de pe malurile canalelor, aşa şi turiştii se pot opri şi face acelaşi mic efort pentru un rezultat destul de vizibil”.

Unii voluntari au fost impresionaţi de frumuseţea locurilor, însă dezamăgiţi de mulţimea gunoaielor.

„Sunt foarte multe (gunoaie – n.r.), iar oamenii sunt nepăsători. Cred că există o şansă mică să se schimbe acest lucru prin puterea exemplului”, a declarat Andrea Roşculeţ, voluntar WWF.

Deşeurile strânse de voluntari au fost puse în ţarcuri speciale de unde au fost preluate de operatorul judeţean de deşeuri.

Potrivit Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în perioada 29 iulie-10 august, o societate a desfăşurat o campanie de colectare a deşeurilor din zona plajei de la Marea Neagră din apropierea satului constănţean Vadu şi a strâns 11 tone de deşeuri ambalaje de sticlă, 1,2 tone de PET-uri, 800 de kilograme de carton şi 100 de kilograme de metal.

Foto credit: Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

Comentarii Facebook


Știri recente