Campania „Sănătate pentru sate”, în comuna Cernica – judeţul Ilfov

Campania „Sănătate pentru sate” a Patriarhiei Române a ajuns, sâmbătă, 26 martie 2016, în comuna Cernica din județul Ilfov.

În cadrul cabinetului medical de la Şcoala generală nr. 1 din comuna ilfoveană Cernica, 12 medici, tot atâția asistenți medicali, precum şi alţi voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, au oferit consultaţii medicale gratuite pentru 140 de pacienți.

Dr. Floricel Cristea, medic primar neurolog, afirmă că „au fost multe persoane cu probleme care puteau duce la accident vascular. Cei mai mulți pacienţi au venit cu hipertensiune arterială și diabet. Mulțumim autorităților că au înțeles că ne dorim să salvăm cât mai multe vieți și ne sprijină!”.

Chiar dacă se află foarte aproape de București, pentru unii din locuitorii comunei Cernica, un control medical a rămas un vis pe care abia astăzi au putut să şi-l îndeplinească.

Nicula Iancu, pacientă, a ținut să mulțumească celor care au inițiat această campaniei: „Am diabet. Sunt operată la un picior pentru artroză și aveam nevoie să ajung la un specialist care să mă vadă și să îmi dea tratament. Durerea este insuportabilă. Îmi amorțesc picioarele și nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva, dar este cumplit să nu poți merge. Îmi este foarte dificil să mă deplasez chiar și pe distanțe scurte, obosesc imediat și asta îmi îngreunează existența. Nu mai spun cât de grea este de suportat durerea. De aceea, vreau să îi mulțumesc Părintelui Ciprian Grădinarul pentru că s-a gândit la noi, amărâții săraci, și a făcut campania asta de sănătate. Și le mulțumim și tuturor celor care își rup din timp ca să ne ajute. Dumnezeu să le dea sănătate și mult bine!”

Aceasta este doar unul din cazurile cu care voluntarii se întâlnesc săptămânal, însă toți cei care vin la control cer ajutor și susțin că au nevoie de sprijin pentru a putea ajunge la medic. Situația financiară este principala cauză pentru care oamenii lasă pe ultimul loc sănătatea. De multe ori ei ajung la medic când este mult prea târziu.

Medicii specialişti atrag atenţia populaţiei că trebuie să înveţe să prevină. Un control medical făcut la momentul potrivit poate salva o viaţă! În plus, tot medicii spun că este mai sigur, mai uşor şi mai ieftin să previi, în loc să tratezi!

„Este multă suferință în rândul oamenilor din mediul rural. M-am implicat în acest program de prevenție în sănătate pentru că mi-am dorit să ajung cât mai multe persoane aflate în dificultate. Dar când am ajuns să văd cu ce se confruntă oamenii aceștia, mi-am dat seama că situația este cu mult mai gravă faţă de ce mi-am imaginat eu sau faţă de ce se vede la televizor. Au nevoie de noi și de aceea facem tot ce vedeți că se întâmplă aici. Așa este în fiecare sâmbătă”, a declarat Cristian Petre, voluntar.

Campania „Sănătate pentru sate” se află la cea de a XIV-a ediție și se desfășoară în urma Protocolului de cooperare semnat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății şi vizează persoanele cu vârstă înaintată, precum şi persoane cu statut socio-economic scăzut. Până acum au beneficiat de consultații medicale gratuite peste 1.000 de persoane.​

Comentarii Facebook


Știri recente