Campania „Sănătate pentru sate” continuă în comuna Vidra, județul Ilfov

150 de persoane din localitatea Sintești – comuna Vidra, județul Ilfov, au primit astăzi consultații și investigații medicale gratuite din partea medicilor și asistenților voluntari ai Caravanei „Sănătate pentru sate”.

Campania de ajutor medical desfășurată, sâmbătă, 09 aprilie 2016, în localitatea Sintești este cea de-a doua acțiune pe care voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului o întreprind în comuna ilfoveană Vidra. La ediția de astăzi au participat 38 de voluntari, dintre care 12 au fost medici specialiști, 12 asistenți medicali și personalul auxiliar care a asigurat buna desfășurare a departamentului logistic, precum și transportul persoanelor bolnave de la domiciliu la cabinetul medical din localitate.

În intervalul orar 10:00 – 18:30 au fost oferite consultații și investigații medicale gratuite, ecografie și EKG (Electrocardiogramă), unui număr de 150 de pacienți (100 de adulți, 50 de copii) cu sau fără asigurare medicală, mulți dintre ei fiind cazuri sociale. Astfel, pacienții au beneficiat de consultații gratuite în următoarele specialități: medicină internă, diabet și nutriție, cardiologie, stomatologie, psihiatrie pediatrică, psihiatrie adulți, medicină de familie, kinetoterapie și recuperare medicală, precum și imagistică.

Cu privire la problemele medicale descoperite în localitățile din jurul Bucureștiului, inclusiv în localitatea Sintești, Părintele consilier patriarhal Cezar Dumitrașcu, medic pediatru și de familie, a tras un semnal de alarmă, identificând două tipuri de patologii:

„Cele din zona peri-urbană, localitățile aflate la circa 15-20 km de Capitală, și cele din zonele mai depărtate. Copiii de la țară ar trebui să fie mai sănătoși decât cei de la oraș, însă alimentația de împrumut urban, incluzând fast-food-uri, snacksuri, și altele, vulnerabilizează sănătatea celor mici, apărând astfel probleme semnificative precum obezitatea infantilă, cariile dentare sau parazitozele intestinale. Spre deosebire de copiii din zonele apropiate Bucureștiului, cei din zonele mai îndepărtate, din comunitățile care păstrează mai mult statutul satului tradițional, sunt mai sănătoși. O alta problemă semnificativă este cea a depresiilor, mediul rural fiind din ce în ce mai mult expus acestei patologii specific urbane. De altfel, deteriorarea raporturilor de familie cauzate de sărăcie, lipsa educației și divorțurile determină tulburări de comportament în rândul copiilor și marginalizarea acestora de către colegii de școală”.

Ar trebui să mergem foarte mult pe campanii de informare nu numai a diabeticilor, ci și a populației în general, ca să se știe foarte bine ce înseamnă diabetul zaharat, este afirmația dr. Simona Carniciu, medic nutriție și boli metabolice.

„Să se înțeleagă foarte bine: o persoană cu diabet nu este o persoană handicapată sau în imposibilitatea de a munci, însă necesită, cumva, condiții un pic mai speciale. Un pacient diabetic, cel puțin unul care are tratament cu insulină, ar trebui să-și urmeze mesele conform schemei terapeutice. În acest sens, a existat un caz în care un angajator nu-i permitea angajatului, persoană diabetică, să facă pauze scurte chiar, de 5 – 10 minute la un interval de trei ore, să-și asigure mesele corespunzătoare. Drept urmare, acest pacient face hipoglicemii, iar aceste alternări în glicemie duc la complicații, la scăderea calității vieții, apoi către handicap și scăderea capacității de muncă. Angajatorii nu au dreptul să-i discrimineze”, a mai spus dr. Simona Carniciu.

Campania „Sănătate pentru sate” a fost sprijinită în mod constant de Carrefour România, care a oferit pacienților, pe parcursul fiecărei ediții, pachete cu produse de igienă orală și corporală, iar voluntarilor, apă plată și fructe. De asemenea, familiile din localitatea Sintești cu o situație financiară instabilă au primit pachete cu haine donate în urma unei colecte realizate la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

16 aprilie 2016 – Campania „Sănătate pentru sate” continuă în comuna Berceni, Ilfov

Ediția din Sintești este cea de-a șaptesprezecea de la debutul Programului social-filantropic și medical „Sănătate pentru sate”, campanie prin care Patriarhia Română promovează valorile creștine ale iubirii și dăruirii față de semeni.

Doar în anul 2016, în cele șapte ediții desfășurate până la această dată, au fost consultate peste 1000 de persoane din următoarele localități aflate în apropierea Bucureștiului: Glina, Ciorogârla, Vidra, Matița, Cernica, Periș și Sintești.

Campania „Sănătate pentru sate” a demarat în luna septembrie a anului 2015, la inițiativa și sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în urma Protocolului de colaborare semnat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătății.

Comentarii Facebook


Știri recente