Campania #maitarecamoartea s-a încheiat. Urmează cea mai profundă săptămână din perioada liturgică

Basilica.ro ți-a fost alături în Postul Mare 2019 printr-o serie de recomandări publicate pe site și pe rețelele de socializare, marcate prin hashtag-ul #maitarecamoartea.

Campania noastră nu a fost altceva decât o prezentare sistematică a temelor propuse spre reflecție în Postul Mare și recomandări de punere în practică a acestora pentru a primi Învierea într-o stare duhovnicească cât mai adecvată. Dacă nu cu sufletele curate, impecabile, măcar în parte spălate de lacrimile pocăinței prin post și rugăciune.

Cu ce rămânem?

Am început postul și campania #maitarecamoartea cu mărturisirea credinței pe buze privind spre Prima Duminică din Post, a Ortodoxiei, apoi am renunțat la vorba multă și nefolositoare urmând modelul Sfântului Grigorie Palama.

Am constatat că pentru a deveni #maitarecamoartea trebuie să urmăm neapărat modelul Mântuitorului Hristos care a biruit-o prin jertfa pe Cruce, am aflat din manualul duhovnicesc „Scara raiului” că iubirea milostivă trebuie pusă în practică pentru a dobândi antidotul morții.

În partea a doua a urcușului spre Înviere am reflectat la importanța mărturisirii păcatelor, luând ca model de pocăință pe Sfânta Maria Egipteanca și purcedem cu nădejde spre Învierea lui Hristos având în față minunea învierii lui Lazăr.

Ne-am atins obiectivul?

Dacă ți-ai organizat puțin mai bine viața spirituală în acest post, dacă ai constatat nivelul spiritual în care te afli și ai decis să pui început bun, dacă te-au surprins sau măcar te-au pus pe gânduri modelele ori îndemnurile prezentate de noi, ne-am atins scopul.


#maitarecamoartea


Ce urmează?

Urmează Săptămâna Pătimirilor, cea mai profundă perioadă liturgică care culminează cu cea mai mare sărbătoare a ortodocșilor: Învierea Domnului.

Perioada Postului Mare este una formatoare, pedagogică. Creștinul rămâne la final cu toate aceste modele autentice de oameni sfinți, cu reușitele personale mai mari sau mai mici de a-i urma, cu nădejdea că vom fi mai buni și cu hotărârea de a birui moartea împreună cu Modelul Suprem de Iubire și de Jertfă.


Participă la Pelerinajul de Florii!


Așadar, să ne primim duminică Mântuitorul și Împăratul, Prietenul și Părintele cu ramuri în mâini, apoi să rememorăm cu smerenie ultimele zile petrecute de Fiul Omului printre oameni și felul în care a fost batjocorit și omorât de cei pe care i-a iubit.

Să nu uităm că Hristos prin suferință și bunătate a devenit #maitarecamoartea. Hristos a înviat!

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente