Campania de Prevenție și educație pentru sănătate: 12.000 beneficiari

Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale anunță că aproximativ 12.000 persoane au beneficiat până în prezent de Campania de Prevenție și educație pentru sănătate, adresată în special copiilor și tinerilor din mediul rural.

Potrivit comunicatului remis Agenției de știri Basilica, cele 52 ediții ale proiectului caritabil au fost implementate în medii defavorizate, în localităţi izolate, în şcoli, în penitenciare, la familii cu situaţii materiale precare – monoparentale, cu copii nou-născuţi, etc.

Proiectul Prevenție și educație pentru sănătate

Proiectul „Prevenție și educație pentru sănătate” este o extensie a campaniei „Sănătate pentru Sate” şi s-a născut ca urmare a concluziei că oamenii ajung să-şi deterioreze sănătatea din lipsa cunoştinţelor.

Vezi și Câţi români au beneficiat până în prezent de Campania „Sănătate pentru Sate”

Beneficiarii Campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate” au asistat la prezentări PowerPoint interactive, de aproximativ 15 minute, pe următoarele teme: stomatologie, boli de nutriţie şi metabolism, psihologie/psihiatrie, recuperare medicală, igienă şi sănătate publică.

Specialiştii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) au susţinut la fiecare ediţie a campaniei lecţii demonstrative de periaj corect al danturii, postură corectă a coloanei vertebrale, managementul furiei şi prevenirea fenomenului bullying, prezentarea tehnicilor de prim-ajutor; respectarea normelor de igienă şi sănătate publică; consiliere pentru prevenţia infracţiunilor; reconversie profesională şi reintegrare socială; consiliere pentru creşterea copilului şi menţinerea familiei, etc.

Prevenţia oro-dentară

Prevenţia oro-dentară este o necesitate dată de prevalenţa deosebită a afecţiunilor dentare. De aceea, voluntarii le-au explicat tinerilor, în şcoli, că vizitele la medic nu sunt atât de dureroase, precum se aşteaptă, şi le-au prezentat modalităţile de prevenire a cariei dentare.

„Se ştie că în România consumul pastei de dinţi este relativ scăzut, astfel că scopul campaniilor a fost de a-i constientiza pe copii asupra importanţei periajului dentar. I-am învăţat tehnica de periaj corectă, necesitatea utilizării mijloacelor auxiliare periajului în ideea reducerii incidenţei cariilor dentare”, a declarat Claudia Budună, medic stomatolog.

Caludia Budună, medic stomatolog, voluntar la Paraclisul CMN.

„De asemenea, ei trebuie să ştie despre importanţa vizitei la cabinetul stomatologic de două ori pe an, chiar dacă nu acuză dureri, fiindcă medicul poate descoperi eventualele căriuţe ascunse şi alte probleme pe care ei nu le constientizează”, a spus Claudia Budună.

Diabet, Nutriție și Boli Metabolice

Medicul specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Simona Carniciu, le-a vorbit copiilor despre alimentaţia sănătoasă şi rolul ei în prevenţia bolilor cronice, dar şi despre trucurile la care pot apela să-şi satisfacă nevoia de dulce.

„Prevenţia este dovedită a fi eficientă doar la populaţia de vârstă tânără, de vârstă preşcolară sau tineri, întrucât schimbarea stilului de viaţă este mai greu de îndeplinit la vârsta adultă fără o motivaţie serioasă (boală, evenimente importante, etc).

Populația căreia ne-am adresat a fost atent aleasă de echipa voluntarilor împreună cu autoritățile colaboratoare. În toate zonele în care am mers, ne-a încântat receptivitatea autorităților, a personalului din educație și, mai ales, a copiilor de toate vârstele”, a spus medicul Simona Carniciu.

Bullying

„În contextul național al problemei bullyingului care se încearcă sa fie stopat prin lege, prezența în campanie a specialistului în psihologie vine ca un pansament pentru comunitățile mai puțin norocoase”, a punctat Raluca Simion, doctor în psihologie.

Raluca Simion, doctor în psihologie, voluntar la Paraclisul CMN.

„Ca psihoterapeut, apreciez că acțiunile voluntarilor au un impact cu efecte de scurtă și de lungă durată. Pe lângă bucuria din timpul prezentărilor, resimțită de toți cei prezenți, pe viitor, prin intermediul beneficiarilor, vom avea o generație mult mai deschisă, mai înțelegătoare și cu un comportament pro-social, atunci când nedreptatea își face simțită prezența. Pentru a asigura un viitor mai bun, este necesară continuarea campaniei și în anii următori, dar și creșterea numărului de beneficiari și voluntari/specialiști implicați”, a adăugat Raluca Simion.

Recuperare medicală

Rolul specialiştilor în recuperare medicală implicaţi în campanie este acela de a prezenta beneficiarilor soluţiile prin care pot combate principalii factori de risc precum ţinuta greşită a corpului; purtatul greutăţilor în spate sau pe un singur umăr şi lipsa exerciţiilor fizice adecvate.

Gelu Costache, asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală, a subliniat că „de fiecare dată, copiii au primit cu bucurie toate informaţiile, cu interes”.

Gelu Costache, asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare medicală, voluntar la Paraclisul CMN.

„Au conştientizat mai mult ce li se întâmplă, ce posturi greşite păstrează de-a lungul zilei, ce activităţi duc la aceste posturi greşite şi cum le putem remedia, cum putem preveni deformările sistemului osteo-articular, în principal, ale coloanei, cum putem face ca deformările acestea care sunt provizorii şi generatoare de durere să nu devină definitive, să nu ajungă într-un stadiu în care corecţia este mult mai grea, uneori şi imposibilă.

Evident că ei, copiii foarte interesaţi, constientizează mai mult ce li se întâmplă, ce postură adoptă ei de-a lungul zilei şi rămân cu nişte informaţii utile şi chiar şi cu o motivaţie să încerce din ce în ce mai mult să păstreze o postură corectă, să ducă un stil de viaţă activ, sportiv, care să păstreze cât mai mult starea de bine, starea de sănătate”.

Igienă

„Încă de la o vârstă fragedă, igiena are un rol important în educaţia copilului. Dobândirea unor deprinderi igienice de timpuriu joacă un rol fundamental în educarea şi păstrarea sănătăţii copilului şi reprezintă o investiţie preţioasă pentru sănătatea şi bunăstarea viitorului adult”, explică farmacistul Sorina Aurica.

„Am speranţa că prin desfăşurarea la nivel naţional a campaniei de „Prevenţie şi educaţie pentru sănătate”, atât în ceea ce priveşte igiena personală, cât şi celelalte paliere ale campaniei, ne-am atins scopul principal, acela de a-i influenţa şi încuraja pe aceşti copii să adopte obiceiuri sănătoase care să prevină îmbolnăvirile”.

Sorina Aurica, farmacist, voluntar la Paraclisul CMN.

Voluntarii Paraclisului – „o catedrală vie”

În același comunicat, Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, vorbește despre cât de esenţial este ca aceşti copii „să înveţe principiile unei vieţi sănătoase, pentru a preveni mai târziu probleme grave de sănătate”.

Dănuț Prună a mai spus că voluntarii formează „o catedrală vie”:

„Odată cu ridicarea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, s-a format o echipă de voluntari care au venit în sprijinul oamenilor desfăşurând numeroase campanii atât în mediul rural, cât şi în oraşe. Aş putea spune că înainte de a fi gata fizic Catedrala Naţională s-a creat o Catedrală vie, prin acești neobosiţi voluntari care străbat țara de la un capăt la altul pentru a veni în sprijinul semenilor”.

„Voluntariatul nu este altceva decât iubirea lui Dumnezeu manifestată între oameni şi cu oameni”, a subliniat și părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiatorul campaniei sociale.

„Nevoia de voluntari şi de fapte bune este multă şi nelimitată. Trăim într-o societate în care suferinţa este din toate punctele de vedere: morală, sufletească, socială, biologică şi materială. Este mult vizibilă suferinţa şi consider, parafrazându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, că «milostenia este mai mare decât fapta celui care înviază morţii»”.

Prevenție și educație pentru Sănătate în 13 județe

Campania de „Prevenție și educație pentru sănătate” a debutat în august 2016 şi judeţele unde a ajuns sunt: Ilfov, Prahova, Maramureş, Braşov, Buzău, Brăila, Vrancea, Olt, Giurgiu, Argeş, Dâmboviţa, Cluj şi Bucureşti.

La fiecare ediţie a campaniei, după seminariile specialiştilor, copiii s-au putut bucura de diverse momente artistice şi culturale susţinute de către artişti voluntari. De asemenea, beneficiarii au primit din partea voluntarilor produse de igienă, de strictă necesitate şi alimente recomandate pentru o viaţă sănătoasă.

Campania „Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate” se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Foto credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente