Până în prezent au fost desfăşurate 59 de ediţii ale Campaniei „Sănătate pentru Sate”, urmare a unui protocol de colaborare încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății semnat în data de 3 septembrie 2015 şi intrat în vigoare din 12 septembrie 2015.
Aproximativ 8.000 de oameni din categorii dezavantajate social, precum sunt cei cu vârstă înaintată, statut de neasigurat la CNAS, persoane cu dizabilități, nedeplasabile sau pacienți cu boli cronice, au beneficiat de servicii de asistenţă medicală primară oferite de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului în cadrul ediţiilor derulate.
Obiectivul asumat de medicii voluntari implicati în proiectul caritabil a fost de a depista la populaţia din localităţile izolate bolile cu risc endemo-epidemic şi bolile cronice, care se constituie ca prime cauze de deces, în țara noastră.
Medicii au examinat pacienţii şi au stabilit diagnosticele, implementând tratamentul curativ adecvat.
De asemenea, voluntarii au derulat programe educative pentru conștientizarea şi combaterea practicilor care dăunează sănătății.
Unii pacienți au fost consiliați pentru examen de specialitate, deoarece s-a constatat riscul de evoluție gravă a bolilor care necesită tratament de urgență și internare.
Campania a reunit următoarele specialități: medicină internă, cardiologie, pediatrie, ORL, oftalmologie, radiologie și imagistică medicală, stomatologie, diabet, boli de nutriție și metabolism şi medicină de familie, neurologie, dermatologie, urologie, reumatologie, psihiatrie adulţi şi pediatrică, psihologie şi oncologie.
„Campania s-a extins din ce în ce mai mult, am reuşit să ajungem în mai multe judeţe din ţară. Dacă în anii trecuţi am fost în judeţele Ilfov, Prahova şi Maramureş, anul acesta a debutat campania şi în judeţele Argeş şi Călăraşi”.
„Ne dorim să ajungem în cât mai multe locuri din ţară, deoarece contează foarte mult ca oamenii să audă despre această campanie şi, eventual, să ne urmeze exemplul, deoarece am constatat că în special în zonele unde au fost desfiinţate spitalele este mare nevoie de această campanie”, a subliniat Dănuţ Prună, coordonatorul Campaniei „Sănătate pentru Sate”.
Medici din mai multe zone ale ţării, precum: Braşov, Piteşti sau Râmnicu Sărat au aflat de această campanie şi au dorit să se alăture echipei de voluntari.
Medicii parcurg zeci de kilometri ca să ajungă la întâlnirea cu pacienţii şi de multe ori, după turele de gardă, se pleacă direct către locurile unde se desfăşoară campaniile CMN, efortul fiind considerabil, dar merită petru că nu de puţine ori au fost descoperite boli grave şi au fost salvate vieţi.
De altfel, necesitatea Campaniei „Sănătate pentru Sate” reiese şi din faptul că voluntarii primesc foarte multe solicitări din toate colţurile ţării, iar pentru anul viitor, voluntarii intenţionează să extindă aria de acoperire a campaniei şi în alte judeţe.
Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiatorul campaniei, a declarat: „Campania aceasta este una binevenită, o normalitate a Bisericii de a fi prezentă acolo unde există suferinţă, de a aduce bucurie şi speranţă, de fi aproape de oameni şi în mijlocul lor cu bucuriile, necazurile şi cu suferinţele lor”.
„Prin prezenţa lor, a acestor medici specialişti, care au făcut un sacrificiu de bunăvoie şi din dragoste, din mila faţă de oamenii nevoiaşi, au salvat şi au alinat durerea multor suferinzi, copii, oameni săraci, nevoiaşi, dezorientaţi, care au trecut şi trec greu pe la medici. Prezenta lor i-a bucurat, i-a încurajat, au fost cazuri cand au descoperit afecţiuni de la cancer, la boli cronice, le-au descoperit boli pe care mulţi oameni nu ştiau că le poartă în organismul lor”.
Campania se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, iniţiator şi coordonator al tuturor campaniilor de la Paraclisul CMN.
Foto Credit: Voluntarii Paraclisului CMN